Virka en topp: Såhär virkar du en tröja i ripple stitch
Jag har inte virkat sådär jättemycket i mina dagar. Men att virka en topp, tänkte jag, kan väl inte vara jättesvårt att ro i hamn? På Instagram hade jag nämligen sett bilder på en virkad topp, gjord i ripple stitch (ett mönster som inte verkar ha ett namn på svenska, men finns det så säg gärna till!). Så, att virka en topp fick bli mitt nästa projekt.
Hur det gick? Jo, bra ändå. Tack som frågar. Kanske är du också sugen på att virka en tröja? Då ska jag berätta hur du bör dig åt för att få till en liknande topp som min.
> Läs även: Projektdagboken: Stickad tröja & en volangtopp
Först och främst så vill jag börja med att säga: jag är relativt mycket nybörjare. Och är du en fellow nybörjare som är beredd på att begå många nybörjarfel, är det här ett projekt för dig med. För fel blir det i denna räknekrävande virkning.
Jag gjorde fel både en och fem gånger. För att göra rätt, och få fram det där vågiga mönstret i ripple stitch, krävs det att man har koll på var i mönstret man befinner sig. Till en början handlar det om att räkna rätt, men när ögonen blir vana med strukturen går det även att se vilka stygn som är vilka i ordningen. Att redan från början studera hur stygnen ser ut tyckte jag var en massiv fördel för att slippa räkna hela tiden.
Med det sagt. Är du nybörjare och känner dig lite nervös inför att börja virka en topp med ripple stitch. Prova bara och se hur det går. Virka en testruta och lär dig strukturen. Man kommer in i det fortare än vad man tror (om man är lite bättre på att hålla fokus än mig då, som inte har fokus att tillgå i mer än fem sekunder).
Nu till hur man gör!
Att virka en virkad topp med ripple stitch
Har du läst om mina projekt förut, vet du att jag är sådär med mönster. Det finns ingen universal logik i hur jag sätter ihop mina mönster, eller följer andras. Det blir sällan rätt när jag följer instruktioner till punkt och pricka, utan mina bäst resultat kommer när jag får skräddarsy dem efter mitt eget tycke.
Ta därför mina mått med en nypa salt; se dem som en guide istället för regler. Jag kommer gå igenom hur du ska tänka om du behöver ändra på storleken. Det bästa med den här virkade toppen är att den är ganska lätt att göra större vart eftersom, så du behöver inte ha alla mått i sten redan innan du börjar.
När jag virkade den här tröjan utgick jag från hur jag ville att passformen skulle vara. Jag ville ha en ganska löst åtsittande topp så det jag gjorde, var att mäta en tröja jag redan ägde (och gillade passformen på) för att få fram bredden. Detta mått använde jag sen som referens när jag la upp mina maskor. Jag mätte också hur lång jag var från navel till axel så jag hade ett ungefärligt mått för längden på tröjan.
> Läs även: Virka en babyfilt: tips på hur du virkar en filt
Antal maskor du behöver för att virka ripple stitch
För att lyckas få vågorna i ett ripple stitch-mönster, krävs det att du alltid börjar med en kedja där antalet maskor är delbart med 12, och att du alltid lägger på 3 maskor efter det. De 3 sista maskorna kommer att bli din första dubbelstolpe i första varvet.
Till exempel: Om du ska virka denna topp och behöver runt 70 maskor för att toppen ska bli tillräckligt bred (från sida till sida), behöver du maska upp 72 + 3 st maskor. 72 st för att det är delbart med 12, plus 3 för att du ska ha tillräckligt med maskor för att starta din första rad utan att din startkedja blir för kort.
Du kommer att se när vi börjar virka, att 3 maskor försvinner från grundkedjan till att bli din första dubbelstolpe.
Vill du gå upp i storlek måste du alltid öka på med 12 maskor.
Till exempel: 72, 85, 98, 110, 124, osv. När du hittat rätt antal maskor som ger dig rätt bredd på din topp, lägger du på 3 maskor så du får slutresultatet på din startkedja:
Slutlig startkedja: 75, 88, 101, 113, 125, osv.
Material, garn & antal maskor för min topp
Garn: Jag använde Drops Paris garn i färgerna 17 (vit, 6 st), 26 (beige, 2 st), 37 (vinröd, 2 st), 48 (blå, 2 st), 65 (roströd, 2 st).
Virknål: I storlek 5 mm.
Mått för fram- och baksida: 75 maskor bred, 25 varv lång (60 x 35 cm).
Mått för ärmar: 63 maskor bred, 25 varv lång (40 x 35 cm).
Min längd för referens: 168 cm.
Antalet maskor du behöver kommer att ändras beroende på vilket garn och storlek på virknål du väljer att använda, om du väljer att göra en tröja i samma storlek som min. Här är ett tips att ta fram måttbandet och mäta hur du vill att tröjans passform ska vara i bröstkorgen. Dela sen omkretsen med två för att få ditt mått på fram- respektive bakpanel.
Såhär virkar du en topp med ripple stitch
Rad 1: Börja med att göra en dubbelstolpe i fjärde maskan från start. Totalt sett är det här din andra dubbelstolpe på din första rad, då de 3 maskorna du hoppade över (de 3 vi pratade om när du la upp maskorna som är utöver de delbara med 12) bildar en dubbelstolpe i sig.
Fortsätt rad 1 med att göra en dubbelstolpe vardera i de 3 nästkommande maskorna. Påbörja sen en dubbelstolpe i maskan efter det, Men istället för att avsluta dubbelstolpen, påbörja en ny dubbelstolpe i nästkommande maska när du har två maskor kvar på virknålen. Virka klart den andra påbörjade dubbelstolpen så du virkar ihop de båda dubbelstolparna. Gör likadant en gång till. Detta kommer bli dippen på vågen.
För att avsluta rad 1, virka 2 dubbelstolpar i vardera 2 nästkommande maskor. Du ska alltså göra totalt 4 dubbelstolpar i 2 maskor. Detta blir toppen på vägen.
Rad 2>: Byt färg på garnet och gör 3 maskor. Vänd arbetet. Repetera det du gjorde på rad 1. Avsluta alltid med att göra 2 dubbelmaskor i sista maskan på raden. Fortsätt mönstret tills att du fått den längd på toppen du vill ha.
Tips! Om det känns svårt att förstå genom bara en text, testa kika på den här Youtube-videon. Själv lärde jag mig att virka ripple stitch med hjälp av den. Kan rekommendera!
Tips när du virkar ripple stitch och dubbelstolpe
Ett av mina bästa tips för dig som är nybörjare är att virka med en lätt hand. Stygnen ska inte bli för tighta, då kommer ditt arbete att kännas och se stelt ut. Virka istället så det känns lite för löst. Att virka med en ögla som är typ 1,5-2 gånger så stor som virknålen brukar fungera för mig.
När du ska sy ihop tröjan, börja med att fästa fram- och bakdelarna vid axlarna. Lämna tillräckligt med plats för huvudet. Matcha mitten av översta sidan på ärmarna med sömmen du just sytt, och sy fast ärmarna från ena änden till andra. Vik sedan tröjan (med alla sömmar utåt) för att sy ihop under ärmarna och ner för midjan.
Ha tålamod! Du som är en van virkare vet att det tar tid, men för dig som är nyare - håll hårt i tålamodet. att virka den här toppen tog mycket längre tid än vad jag trodde. Speciellt om man gör fel och behöver börja om (vilket jag tycker var så värt förresten. Tappade bort mig mååånga gånger och fick repa, men tillslut blev det så bra).
Redo att virka din ripple stitch-tröja?
Det tror jag, det! Du kommer klara det galant. Det bästa är ju att det helt enkelt bara är att börja om ifall det går åt skogen. Lycka till!