Vandra i Abisko Nationalpark: Linbanan upp till Njullá

För den som vill uppleva magin av Abisko Nationalpark men som inte vill ge sig ut på en lång vandring, är en utflykt till Njullá en god idé. Njullá är Abiskos högsta bergstopp och sträcker sig vackert över både Lapporten samt Torneträsk. På en klar dag ser man långt ut över den vackra naturen, och får du lite vandringslust trots allt så finns det leder att traska uppe på toppen.

För att ta sig upp till Njullá topp köper man biljett till linbanan som går ett stenkast från Abisko STF Turiststation. Kolla med de som driver linbanan innan du åker upp om hur länge de kommer hålla liften i drift. Ofta går det att hitta deras öppettider på STFs hemsida, men beroende på väder så kan tiderna ändras. När jag var där fick de stänga tidigare eftersom att det skulle bli blåsigt under eftermiddagen. Killen som jobbade var noga med infon när vi åkte upp, men det är alltid bra att fråga själv ifall de skulle glömma säga något.

View fullsize
njulla+abisko+lapportennjulla+abisko+lapporten
View fullsize
abisko+lift+njullaabisko+lift+njulla

Jag och mina vandringskompisar höll oss runt linbanans slut, vi hade ju vandrat dagen innan. Vill man till Njullás topp får man vandra i någon timme eller så från linbanan. Men är ditt mål att se Lapporten från en högre höjd går det lika bra att beskåda den från linbanecaféets utomhusservering.

abisko+njullaabisko+njulla

Innan vi åkte hem gick vi förbi floden som rinner längst Abisko. Den går en bra bit in i parken så vill man få sig en liten lugn vandring kan jag rekommendera att följa älven, det är nästan lite terapeutiskt. Aldrig har jag sett så klart vatten ha så mycket kraft och komma från ingenstans.

DSC06844.jpgDSC06844.jpg

På andra ställen ser vattnet helt stilla ut, men strömmarna under ytan är riktigt kraftiga. Det är alltså inte läge att bada här, det kan jag lova. Även om du skulle råka vara ett fan av iskallt glaciärvatten.

abisko+kungsledenabisko+kungsleden
Föregående
Föregående

Mina bästa café- och restaurangtips i Riga

Nästa
Nästa

Vandra i Abisko: Får man tälta vid Trollsjön?