Road trip stad för stad: Bila genom Portugal

Om det är något land man ska på bilsemester till under vintern i Europa så är det nog Portugal. Här finns massvis att se, temperaturen är behaglig och avstånden är korta. Tillsammans med Johan var jag där under en vecka i december och körde från Lissabon till Porto.

Jag älskar när jag har möjlighet att se så mycket som möjligt av ett land, är definitivt den som hellre tar sig runt än att stanna på en och samma plats. Just Portugal var superbra att köra bil i, och jag skulle gärna göra det igen. Och så fint det är! Vi körde längst västra kusten, men hade vi haft tid så hade vi även velat åka inland mot Èvora och Obidos. Nästa gång!


läs om hela resan till portugal

Köra bil i Portugal

Att köra i Portugal är relativt lätt. Vägarna är bra och motorvägarna många. Ett tips är att hyra en bil från åtminstone näst lägsta prisklassen, motorn kommer behövas. Att hyra bil går från 18 år, med en ung föraravgift upp till 22 år. Skulle verkligen rekommendera att först spendera några dagar i Lissabon, och sedan hyra bil för att köra vidare. Att ha bil i Lissabon är inget man behöver, och dessutom är trafiken i staden ganska hetsig.

Här hittar du min budget för två veckor i Portugal

lissabon+portugal+guide+reseblogglissabon+portugal+guide+reseblogg

Lissabon

Om man flyger in till Portugal så är det troligtvis Lissabon man flyger till. Portugals huvudstad är en mysig stad byggd på elva kullar - och som det märks! Var man än går så är det upp och ner, ner och upp igen. Lissabon är även känt för sina vackra hus, det är inte ovanligt att se fasader klädda i färgstarka mosaikplattor i mönster av alla sorter. Drömmer man om San Francisco men bor i Sverige så är Lissabon ett bra alternativ - städerna är så otroligt lika, de har till och med nästintill identiska broar. Lissabon är ett bra val av resmål om man vill strosa runt, njuta av utsiktsfika och bra väder året om.

Läs mer om mina äventyr lissabon

lissabon+resmål+guide+blogglissabon+resmål+guide+blogg

Cascais - Sintra

Nästa stopp på denna road trip så stannar vi vid Cascais - en hamnstad där säkert en och annan rik har sitt sommarhus. Spendera en förmiddag här, gå bort till Boca do Inferno för att spana in klipporna, ta en lunch i gamla stan och kör vidare för en eftermiddag i Sintra. Här hittas en av mina favoriter på hela resan: Penapalatset. Det är både fascinerande och spännande hur det här slottet har byggts upp i slutet av 1800-talet. Älskar att de gått helt loco vad gäller design, det är helt klart ett måste att åka hit! Parkeringsplatser kan vara knepigt, men det går bussutflykter från Sintra så vid högsäsong kan det vara ett bra alternativ.

Läs alla blogginlägg från Cascais och Sintra

sintra+pena palace+portugalsintra+pena palace+portugal

Ericeira

Surfstaden som verkligen andas surfing. Är surfing din grej, då är det hit du ska. Annars är området runtom så otroligt fint! Påväg in och ut ur staden såg vi helt underbara vyer som bara fortsatte att imponera. Annars är Ericeira väldigt bra som övernattningsstad, det var så vi gjorde.

Peniche

Det finns vissa stunder som jag håller kärt om, en av dem är dagen då vi besökte Peniche. Staden i sig är inte så mycket att hänga i granen. Men kusten, oj oj! Denna utbukt kallas Papôa och går att promenera ut på. Längst ut möter man Atlanten och horisonten. En fantastisk upplevelse! Vi satt längst ut på kanten här, bredvid oss stod en fiskare med världens längsta fiskelina.

Häng med till Ericeira & Peniche

peniche+portugal+guidepeniche+portugal+guide

Porto

Vårt sista stopp på vår resa var Porto - Portugals näst största stad. Det var betydligt mycket kallare här än vad det var i Lissabon, men staden var minst lika mysig. Porto är känt för sina blåa målningar och alla broar som går över floden som rinner mitt i staden. Dessa broar alltså, så vackra! Önskar så mycket att jag tagit mer bilder i Porto, för vi körde förbi så mycket vackra utsiktsplatser. Men det är sådant som händer. Kan rekommendera Porto till de som känner att Lissabon är lite för stressigt, hetsigt och lite för turistigt. Porto är lite lugnare, men minst lika mysigt.

Följ med på resa till porto

porto+portugal+resmålporto+portugal+resmål

Óbidos

Óbidos stod med på vår lista, och det var även nära att vi faktiskt åkte dit. Från Porto är det två timmars körning, men åker man hit från Peniche är det betydligt nämre. Det var även vår plan, men då solen var påväg ner och vi ville upp mot Porto blev det inte som planerat. Från Porto åkte vi sedan till Madeira, men hade vi inte haft planer hade vi nog åkt hit påväg ner mot södra kusten. För hopplösa idyllstadsälskare, som mig själv, känns det här som en utmärkt stad att strosa runt i.

Algarve

Vi hann aldrig ner till södra kusten, men finns tiden så tror jag absolut det är värt resan dit! Här finns stränderna som alla pratar om. Får alltid frågan om jag åkte till Algarve när Portugal kommer på tal. Men! Har ju en dröm om att åka tillbaka till Spanien, och då är det inte så långt dit!

portugal+guideportugal+guide

Resa i Portugal

 

portugal tips guide för road tripportugal tips guide för road trip

 

Föregående
Föregående

Road trip från Stockholm till Lofoten, Norge

Nästa
Nästa

Portugal på en budget: Vad kostar det att resa i två veckor?