7 städer i Sverige att besöka i sommar: platser att se för en härlig hemester

Det spelar ingen roll vad som sägs om att höst, vår och vinter är vackra årstider. Sommaren är den absolut bästa årstiden att resa på i Sverige. Jag har alltid varit en sommarperson och det finns inget jag får så mycket livsglädje från, än att spana in vårt fina land under sin prime time. Jag har varit i många delar av Sverige, kanske till och med de flesta?

Ni vet säkert redan att det finns massvis av städer i Sverige som är värda att resa till på semestern. Att resa i Sverige har verkligen fått ett uppsving de senaste åren och det är väl på tiden att resa i Sverige får lite tid i rampljuset? Jag har plockat fram 7 städer i Sverige som jag själv vill besöka den här sommaren - gamla favoriter som nya platser jag gärna vill utforska. Här är en lista på städer i Sverige som jag tycker passar utmärkt för att få till en lyckad hemester under semestern i Sverige. Vilka är dina favoriter på din lista?

7 städer i Sverige: 7 platser för en hemester i sommar

Vare sig ni är på jakt efter dagsutflykt eller en längre resa, kanske ni kan hitta lite inspo i listan jag satt ihop. Om det är så att ni, som jag, bor nära Sörmland och är mer ute efter dagsaktiviteter så skrev jag ner mina favoriter i ett blogginlägg förra året. Alla mina favoriter runt om i Sörmland hittar ni här.

Nu spanar vi in årets lista över ställen jag vill åka till (eller redan varit på) i sommar!

Mariefred

Den lilla staden strax utanför Stockholm som bjuder på gammal historia och mysiga promenadgator. Det är den perfekta destinationen för dig som gillar gamla slott och kungahistorier, sjöutsikt och kullerstensgator. Mariefred är undangömt i en liten bukt av Mälaren och det går inte riktigt några tåg hit. Jag skulle rekommendera bilen, men det går även buss till stan.

När du ändå är i Mariefred (och har bil), åk ut till Kafé Klavér på andra sidan sjön. Åktiden är runt 10 minuter och här kan du fika hembakta tårtor, kakor och hälsa på alla djur som finns. Dessutom får du en fantastisk utsikt över Mariefred och Sörmlands fina natur.

mariefred
mariefred tåg
DSCF1767.jpg
DSCF1724.jpg
gripsholms slott

Norrköping

Här hittar du gamla spårvagnar, ett industriområde mitt i centrum och Motala Ström som sätter sin prägel på staden. Om du besöker Norrköping i sommar bjuds du på gamla hus och mysiga fik. Jag kan varmt rekommendera att leta upp ett matställe i Nordantill (kan rekommendera fika på Mjölnaren och sallad och annat gott på Mocca Deli) och sen gå över till gamla stan via industriområdet (ja! Det är en must see, så coolt område) och strömmen. Avsluta med ett glas på Trädgårn och du har dig en bra dag i Norpan. Att strosa längst strömmen är också ett mysigt sätt att se mer av stan. Här finns också mycket gröna områden att slå sig ner på med en kaffe eller fika. Norrköping är en väldigt bra hängstad, nåt jag ägnat mycket tid åt när jag bodde i grannstaden Katrineholm. Slå dig ner på en filt och spana in människor, klappa på förbipasserande hundar och se om fiskarna får nån napp i vattnet.

DSCF3193.jpg
DSCF3255.jpg
DSCF3284.jpg
DSCF3296.jpg
DSCF3304.jpg

Skellefteå

Den här listans bubblare är definitivt Skellefteå. Den nordliga staden i Västerbotten blir ofta bortglömd i sin grannstad Umeås rampljus. Och visst har jag en speciell kärlek till min före detta hemstad Umeå, men även Skellefteå har ett gäng godbitar att bjuda på. Dessutom är det inte långt mellan de två - ur norrländskt perspektiv - med Skellefteå bara biltur på två timmar norrut från Umeå. Hela Västerbotten och övre delen av Norrland är överlägset min favoritdel av Sverige. Mer så på sommaren, men jag lovar att både höst och vinter erbjuder nåt speciellt som inte finns i södra Sveriges gråa vardag. Värt att ha med i tankarna om du inte hinner upp innan löven börjar falla.

Skellefteå är en stad som jag tillsammans med Johans familj besökte redan i början på juni, och trots att vi varit och hälsat på några gånger tidigare (Johan är därifrån) var det här första gången jag fick chansen att strosa runt. Cykla till fik. Springa runt på second hand-butiker. And let me tell you: Skellefteå har definitivt något att komma med. Jag har skrivit ett mer ingående blogginlägg om just Skellefteå. Det hittar du här:

> Mysig sommarsemester i Norrland: Att göra i Skellefteå

DSCF2350.jpg
DSCF2390.jpg
DSCF2413.jpg
DSCF2445.jpg
DSCF2557.jpg

Visby

Jag var på Gotland för två år sedan, sen dess har jag tänkt på att vilja åka tillbaka minst en gång i månaden. Hela ön är en stor hub av exakt allt jag tycker om, och i en alternativ värld hade jag flyttat dit bums. Här hittar du annorlunda kalkstensnatur, blomsterfyllda ängar, en huvudstad som är bortom underbar och urbana caféer i övergivna militärbyggnader. Jag har gjort en serie blogginlägg om den här ön där ni får följa med lite mer i detalj. Den hittas här (obs att man får akut resebehov, speciellt nu när sommaren är igång).

DSCF7659.jpg
DSCF7668.jpg
DSCF7761.jpg
DSCF7795.jpg
DSCF8056.jpg

Torekov

Jag såg den här platsen på Instagram och tänkte japp, dit vill jag. Det är typ Visby, fast i Skåne. Den lilla stan har kullerstensgator, låga trähus, havskust. Vad mer kan man begära? Skånes landskap är ju också galet fint. Kanske inte riktigt lika fint som Gotlands, men nära nog. Har ni varit där? Skulle älska att få lite tips på sånt man inte får missa här!

Jakriborg

Ännu en söderpärla! Jakriborg är mest känt för sina smala hus som vätter ut mot ett fält. Jag trodde det var allt man åkte dit för, och skrev av den här staden ganska snabbt. Sen såg jag en miniguide till den lilla staden i Skåne och tänkte - är det här verkligen samma ställe!? Det ser ut att vara kanske Skånes sötaste sommarby och jag måste hit! De där smala husen är söta och allt, men jag tror på att gå in i byn och spana in resten också. Är det bara jag som totalt missat att det här är ett ställe man måste se?

Hemavan

Det är inte nödvändigtvis Hemavan som by jag dör för att besöka, men har ni sett naturen som omringar den? Hemavan-Tärnaby ligger så galet fint till, med berg och nationalparker som ramar in den lilla skidorten. När jag bodde i Umeå var det många av mina vänner som antingen bott i Hemavan, eller som hade stuga där och alla var galet överens om att det är ett ställe man måste besöka.

Just det här året är jag nog snarare påväg neråt i landet, än uppåt. Men det var ett tag som jag och Johan planerade att kombinera ett par dagars vandring i Hemavan med familjebesök i Skellefteå. Sommaren är ju dock galet kort och vi ser inte ut att hinna med en fjälltur i år. Kanske nästa? Vill så gärna åka dit!

DSC06324.jpg
Abisko nationalpark.

Fler resor

Föregående
Föregående

Mysig sommarsemester i Norrland: Att göra i Skellefteå

Nästa
Nästa

Allt du behöver veta för att så och plantera tomat hemma på balkongen