Allt du behöver veta för att så och plantera tomat hemma på balkongen
Det var fortfarande tidig vår när jag sådde mina tomatplantor. Nu är det slutet av juni och de första små körsbärstomaterna har dykt upp. Om en vecka eller så är de nog redo att plockas och ätas. Det blev nästan perfekt timing till midsommar.
Det här är guiden för dig som är nybörjare och vill plantera tomater i kruka, kanske på balkongen eller altanen. Mitt mål är att visa dig hur enkelt det kan vara: du behöver inte en massa avancerad kunskap eller speciella jordsorter. Till en början behöver du inte ens krukor.
I det här inlägget hjälper jag dig med allt som du kan tänkas behöva veta när du odlar egna tomater: temperaturer, tidsplan från vår till sommar, hur man tar hand om dem när tomaterna kikar fram och när tomaterna ska planteras om. Allt du behöver är vilja och lite intresse, men efter som du redan är här kan jag gissa att du är ganska taggad på att sätta igång. Så vi kör!
Plantera tomat hemma - Odla tomat i krukor på balkongen
Mars
När februari blir mars är det dags att börja tänka på årets sommarplanteringar. Vad vill du plantera? Tomat? Nämen! Då har du ju kommit helt rätt. Det är definitivt en fördel att så tomater i början av månaden, men ärligt talat så funkar det när som helst. Jag tryckte ner mina frön under andra halvan av mars och nu i juni tittar små tomater fram från mina tomatplantor.
Så tomater från tomatskivor och frön
Börja med att skära dina tomater (körsbärstomater eller vanliga stora, vilken sort du vill går bra) i relativt tunna skivor. Jag fick 3-4 skivor per körsbärstomat, med en tjocklek på typ 5mm per skiva.
Fyll din såbädd (kan vara såna du köper i matbutiken, kartong, gamla mjölkkartonger eller mindre krukor) med jord och se till så att det finns dräneringshål i botten. Här kommer alla säga till dig att använda såjord och inget annat. Men här sitter jag med tre stora tomatplantor som började växa i vanlig, hederlig planteringsjord för inomhusplantor. Så ta vad du har hemma eller hittar först. Chansen finns ju att det kanske går snabbare med rätt jord, men det mesta funkar.
Så tomaterna, alltså kärnorna från tomatskivan, i såbädden och fyll på med ett lagom tunt lager jord (ca 1-2 cm). Vattna lite så att tomaterna kan börja gro. Efter några dagar kommer jorden att börja mögla - det ska den! Att jorden möglar betyder att förmultningsprocessen av dina tomater är igång. Själva tomaten försvinner medan kärnorna finns kvar.
Att tänka på när du sår tomatkärnor
- Kärnorna tycker om värme och sol, så se till att ställa dem i ett soligt fönster. Om du vill kan du lägga plast över din bädd så du skapar ett mysigt, temporärt växthus där de små kan börja växa. Jag hade ett genomskinligt plastlock som var av och på varannan dag typ, så jag skulle inte säga att det är nödvändigt. Men det snabbar på processen lite.
Plantera om tomaterna i mellanstora krukor
April
I april nångång är dina plantor förhoppningsvis så stora att du kan plantera om tomaterna i lite större behållare. När jag planterade om mina tomater var de mellan 10-15 cm höga och hade ett välutvecklat rotsystem. Jag valde att plantera mina små plantor i gamla mjölkkartonger och plastlådor som jag gjorde dräneringshål i. Återigen använde jag mig av vanlig planteringsjord och det tog inte många dagar förens de alla sköt i höjden.
Att tänka på
- Det är superviktigt att göra nog med dräneringshål för att plantorna ska överleva. Vattnet måste kunna ta vägen nånstans när plantan inte är törstig. Att klippa hål i hörnen av mjölkkartongerna funkar fint.
- Mjölkkartonger med hög kant funkar bättre än en bred skål när det kommer till stabilitet för plantan. I mjölkkartongerna kunde mina tomater vila sig mot de höga, ganska snäva kanterna. Medan den plantan som hamnade i en kvargförpackning växte lite bredare.
- När det börjar bli varmt ute, ca +15°, kan du börja ställa ut krukorna på dagen. Kom bara ihåg att plocka in dem igen på kvällen eller när solen går ner. De tycker inte om att stå för kallt.
Plantera om tomaterna i stora krukor
Slutet av maj
Plantera om tomaterna igen, den här gången i stora krukor där de får mycket plats att växa och hämta näring. Jag använde mig av krukor på 10 liter. Rekommendationerna för stora tomatplantor är runt 15-10 liter per kruka och växt, så eftersom mina är lite mindre kändes 10 lagom. Så bor jag också i en lägenhet med en liten balkong, så att skaffa större krukor fanns det inte riktigt rum för.
Tomatplantorna ska planteras om med en planta i varje kruka. Det funkar alltså inte att försöka spara plats genom att sätta två tomater i samma kruka - de kommer bara sno näring av varandra och inte växa. Och med en tomat så menar jag den lilla bunt tomatplanta som växt med varandra från början. Om du vill kan du plocka bort små sticklingar som inte riktigt hänger i ihop i rotsystemet och som du inte tror kan växa till sig ordentligt. I mina krukor finns alltså flera stjälkar, men alla tillhör samma rotsystem.
När det kommer till jord för tomatplantorna, använde jag mig av vanlig planteringsjord för grönsaker. Det, tillsammans med lite vanlig blomsterjord när planteringsjorden tog slut och jag var för lat för att åka tillbaka till blomsterhandeln. Jag har sett att det finns specifik tomatjord också, men av egen erfarenhet skulle jag säga att odlingsjord går precis lika bra att använda sig av.
Några vettiga ord att ha i med
- Tomatplantorna behöver en stöttepelare för att orka stå upprätt. Om du alltid har dina krukor på samma ställe kan du binda upp stjälkarna med hjälp av tråd. Jag flyttar runt på mina, återigen pga min lilla balkongyta, så jag har stöttat mina kompisar med blomsterpinnar. Än så länge har det funkat fint.
- Nu behöver plantorna riktigt mycket vatten för att klara värmen och solljuset. Jag vattnar mina plantor med ca 5 dl vatten varannan till varje dag, beroende på temperatur och väder. När det är mulet och regnar brukar jag hoppa nån dag för att de inte ska drunkna. Man brukar se på bladen när de behöver vatten, bladen börjar sloka och känns lite slappare än vanligt.
- Även här behöver krukorna du planterar i ha ett dräneringshål. För att hjälpa plantorna lite extra med att få bort vatten de inte behöver har jag lagt ett 5-10 cm djupt lager med lecakulor längst ner i krukorna. Det ser till att allt vatten som rötterna inte tar upp, forslas bort istället för att det ligger kvar. Om inte överblivet vatten försvinner kan rötterna ruttna och dina plantor dö.
- Med juni kommer också värmen! När graderna inte länger faller under +15 på kvällen kan du låta dina tomater stå kvar ute. Jag valde att välja mina plantor vid utomhuslivet genom att ha de stå ute till sent på kvällen, plockade in dem under natten och ställde ut dem igen på morgonen. Efter nån vecka fick de flytta ut på heltid och stortrivs.
- När plantorna blivit så pass stora att de fått kraftiga stjälkar och blommor är det dags att börja tjuva tomaterna. Det är ju världens konstigaste uttryck, men det betyder egentligen bara att du nyper bort skott som växer upp mellan förgreningarna, de tar onödig näring från tomatblommorna och det vill vi ju inte. All näring ska gå till att odla tomater och eftersom din planta redan har ett gäng rejäla blad behövs inte skotten som du tjuvar.
- När plantorna börjar blomma behöver du också klippa av de blad som tar näring utan att ge frukt. En tumregel är att klippa bort de blad som växer under den understa blomman på stjälken. Plantorna kommer se lite lustiga ut, men klipper du bort överflödiga blad ser du till så plantan fokuserar på att ge näring till tomaterna och inte bladen.
Vänta… och njut förhoppningsvis av egenodlade tomater!
Nu handlar allt om att dina plantor ska växa, frodas och producera tomater. Ha lite tålamod och glöm inte bort att vattna, så ska du ha några tomater på g. Du vet att du lyckats när plantorna börjar blomma, det är när blommorna blommar ut som själva tomaten börjar växa. Mina plantor är i just det här stadiet just nu (runt midsommar) - jag ser att det kommer fler och fler småtomater och kan knappt vänta tills det är dags att plocka dem.