Att göra på Gotland: Platser att se på Fårö

Gotland har många vackra vyer att erbjuda - det är nästan så ön har en känsla av utomlands. Det må vara en liten ö, men trots den begränsade ytan så finns det mycket natur att upptäcka och mycket att göra på Gotland. För att hinna med allt utan att stressa brukar besökarna vilja ha ungefär en veckas tid, men glöm då inte att räkna med en dag på den lilla ön Fårö! Ett smalt sund skiljer de två öarna emellan, och på andra sidan vattnet väntar en idyllisk sommarnatur där kalksten möter skog. Ja, det finns många platser att se på Fårö. Här hittar du får på bete i hagarna, en obegränsad tillgång till havsutsikt och kanske de mest spännande sevärdheter som Gotland har att erbjuda - raukar.

Om Gotland har en liten yta att imponera med, så är det inget vad Fårö har att erbjuda. Ändå lyckas de båda öarna överträffa mina förväntningar när jag besöker dem i augusti. Speciellt Fårö håller sig kvar i mina minnen som en ljuvlig plats att spendera en sommardag på.

> Mer om Gotland: Stadsvandring bland Visbys medeltida hus och kyrkor

Att göra på Gotland: En dagsutflykt till den nordliga ön Fårö

Många säger att Fårö ska upplevas på en solig dag där ett besök på Sudersand är ett måste, jag säger tvärtom. Kom hit en dag då regnet ligger i luften, det här är en underbar plats att uppleva när molnen täcker solen! Bada i iskallt vatten från en sandstrand kan man ju göra varsomhelst i hela Norden. Spendera istället dagen med att åka runt ön och upplev de unika platserna som Fårö bjuder upp till. Att ta sig runt med bil är att föredra, men har du rastlösa ben går det även att cykla runt till de olika platserna eftersom ön är så pass liten. Att cykla kan även vara en fördel, det finns massvis av spännande vägar att cykla in på dit bilen inte kommer.

Att se på Fårö

Fårö är en perfekt dagsutflykt för Gotlandsbesökare. Från Visby är det en sträcka på 50 minuter med bil, så det är inte hemskt att gå upp i tid för att undvika kön vid färjeläget. Något jag rekommenderar - kön fylls på snabbt! Att vara där innan klockan nio på morgonen brukar vara en bra tid, men sikta på att komma dit så tidigt som möjligt. Att åka med färjan är gratis, även för bilister, och tar inte mer än några minuter över sundet.

På ön är det inte nödvändigtvis målet som är poängen, utan resan till alla stopp är fantastiska. Dels finns det en stor väg som går runt hela ön, dels finns små skogsvägar som går längst kusten och in bland träd och hagar. Den stora vägen tar dig till alla de stopp som jag tagit med i min Fårö-guide, men för den äventyrlige finns det möjlighet att svänga av på de mindre skogsvägarna också. var dock beredd på att de små vägarna i sig är otroligt håliga och naturella, så räkna med tiden Google Maps visar inte kommer stämma. Men avd gör väl det, när naturen utanför bilfönstren är så otroligt vacker?

Fårö Fyr

Vi valde att åka norrut och jobba oss tillbaka till färjan, därför satte vi kurs mot Fårö Fyr. För att komma hit åker du hela vägen till norra kusten för att sedan svänga in på en liten skogsväg. Här finns en vacker stenstrand, en liten by, gott om parkering och, såklart, en ståtlig fyr i vitt. Det ska även finnas ett café här, men när jag besökte platsen var det inget café så långt ögat nådde. Tänk så mysigt att promenera en bit, hitta en bra plats och slå upp fika på. En sommardröm!

Värt att veta är att kostnaden för att parkera här är 30 kr, men det funkar fint att Swisha.

fårö fyr

Väderkvarnsjakt

De finaste väderkvarnarna finns på Fårö! Välbevarade, ståtliga i ett underbart landskap. Jag hittade flera stycken runtom ön. De flesta går till och med att gå in i! Visserligen är de tömda på innehåll, men i en del finns det fortfarande lite saker kvar att kika på. Se bara till att ha koll på om väderkvarnen står på någons tomt eller inte - en kvarn som välkomnar besökare (och dessutom är så fin!) finns att spana in på vägen till raukområdet Långhammars.

Raukområdet långhammars

… På tal om på raukområdet! Det här känns som ett sådant område man måste se på Fårö. Personligen tycker jag det var helt okej, men så var jag där på en solig dag. Jag kan tänka mig att dessa stenformationer ser otroliga ut med stormiga moln som bakgrund. Att det är ett populärt ställe för turister hjälpte inte med den unika upplevelsen av att för första gången se ruakar, men ju längre man bort desto färre turister stöter man på. hade jag haft tid hade jag promenerat längst stranden och spanat på raukarna längre bort.

Skulle det vara så att du inte är så intresserad av att kolla på udda formade stenar, vill jag ändå att du lyfter ett öga det här området. Långhammars naturreservat är så mycket mer än bara raukar och det som jag fann mest imponerande var naturen runt omkring. Här växer grönska på vit kalkmark, och med den förgrunden tillsammans med havet i bakgrunden. Vilken vy! För dig som är ute efter en bra Instagram spot på Gotland och Fårö så behöver du knappast leta längre. Som jag nämnde tidigare, här finns även väderkvarnar att pryda ditt Instagramflöde!

Helgumannens fiskeläge

Mitt favorittips på Fårö är Helgumannens fiskeläge. Det ligger inte långt från raukområdet, men på den lilla tiden det tog att köra så bytte himlen färg från blå till grå. Det är precis det vädret jag hoppades på. För mig, som är en total färgpalettsnörd, var det här drömmen. Jag älskar den mörkt blåa mot de naturfärgade byggnaderna och kalkstensmarken. Dessutom tenderar regnet att driva bort turisterna vilket gjorde att mitt fotoego levle loppan bland de gamla fiskebodarna.

Att äta på Fårö

Galetter och crêpes

Kutens Bensin & Tati Crêperie är ett otroligt populärt lunchställe på Fårö. Alltså, väldigt populärt! Och med all förståelse. Kolla upp vilken tid de öppnar och häng på låset för att undvika köer som letar sig flera meter utanför gården (!). Här serveras generösa och kreativa galetter och crêpes i en intressant retromiljö. Förutom god mat till ett rimligt pris är det en upplevelse att vistas här. Glöm inte att kika in i deras lilla, lilla scenlokal intill gården!

Havets utbud och mysig fikapaus

För den som vill käka fisk och skaldjur, eller ta en kopp kaffe, kan jag tipsa om Bistro Albatross mysiga gårdsservering! På sommaren flyttar de ut en massa omaka stolar och bord i trädgården, det är bara att plocka ihop det man behöver och njuta av en trevlig utsikt!

Fler tips på Fårö?

har du några bra tips som kan komplettera den här guiden till Fårö? Dela gärna med dig i kommentarerna, jag vill så gärna få chansen att upptäcka nya pärlor nästa gång jag besöker den magiska ön!


Gotlandsäventyr

Föregående
Föregående

Rundtur av sommarsoliga Visby, Gotland

Nästa
Nästa

Vandra i Abisko nationalpark i sommar