Hitta tyg på second hand: Upcykling av gamla kläder & stuvar
Det senaste året har det växt fram lite av en passion för second hand-tyger för mig. Kanske är det för att tyg i vanliga fall är ganska dyrt, kanske är det för att det känns fint att ge de gamla tygerna ett nytt liv. Möjligtvis är det en kombination av de två.
En sak är i alla fall säker: det finns knappt något jag får så mycket endorfiner av som att hitta ett riktigt nice tyg på second hand. Gardiner, påslakan, tygbitar som blivit över. You name it. Är det snyggt kan du vara säker på att det blir till en klänning hemma hos mig.
Jag är en person som ganska lätt blir överväldigad av oändliga valmöjligheter. När det finns för mycket att se på, ser jag ofta ingenting. När tyger står uppradade på meterlånga väggar blir det liksom svårare att sålla ut vad jag tycker om. För att inte tala om när man måste bestämma sig för hur många meter man vill köpa. 2? 5? 18? Nä. På second hand, där köper man det som finns.
Men det var inte min gränslösa kärlek till second hand det här inlägget skulle handla om. Eller, jo. På sätt och vis. Men jag vill också hjälpa dig som läser att kunna utnyttja den här guldgruvan som är second hand-tyger. Vart ska man leta? Vad letar man ens efter? Och vad kan man göra med tyget?
Handla tyger second hand
Det finns lite olika sektioner av en second hand-butik som man kan leta tyg på. Ofta hänger de ihop med varandra. Ibland är de separerade. Men de är alla bra ställen att leta symaterial på.
Påslakan
Påslakan är väl kanske inte det första man tänker på när man ska handla tyg. Men det borde vara! Tänk såhär: påslakan är alltid två meter långt och minst en och en halv meter brett. På två sidor! Det är fyra meter långt tyg. Det är så mycket tyg! Av det kan du göra en riktigt volymmaffig långklänning. Och det kommer kosta dig runt 40 kronor. Det är knappt så att du får en halvmeter tyg för det i en tygbutik.
När du handlar påslakan som tyg är det bra att känna lite på tyget innan du köper det. Sängkläder tvättas ganska frekvent och du vill säkerställa att det inte är ett helt urtvättat tyg du köper. Eller att det är för tunt. Vi lägger så mycket tid på att sy kläderna, så då är det ju skönt om de håller också. Eller hur? Jag brukar sikta på påslakan som är lite äldre. De har ofta lite bättre hållbarhet. Och så brukar de ha så galet snygga prints också.
Gardiner
Gardiner är ännu en kategori där du får mycket tyg i ett och samma köp. Och då vill du sikta in dig på längderna, de som hänger från tak till golv (alltså inte de som går från vägg till vägg). För varje gardin får du då minst två och en halv meter tyg.
Till skillnad från påslakan så vill du vid köp av gardintyg hålla koll på flowet i tyget. Känns det stelt och strävt? Då är det kanske inte det bästa alternativet för ett klädesplagg. Istället rekommenderar jag att köra på lite tunnare varianter i till exempel bomull eller linne. Jämför med dina kläder hemma, hur känns de? Så jobbar du därifrån.
Tygbitar
Tygavledningen med gammalt, hederligt tyg är där du hittar allt från små stuvar till stora sjok av tyg. Det känns som att det här är en kategori du har koll på. Tygavledningen är väl det första man tänker på när man är ute efter att sy lite kläder? Det som skiljer sig från att handla tyg i vanliga butiker är dock att här köper du tyget som det är. Du kan alltså inte (i de flesta fall) välja att bara köpa en del av tyget.
Kläder
Sista kategorin är för dig som känner dig lite extra kreativ. Eller som inte orkar sy något från scratch. Att spana runt bland kläderna är ett perfekt sätt att antingen börja sy eget eller utmana hjärnan till att sy om något som redan existerar. För min del blir det sällan att jag ser ett plagg och tänker det här kan bli något helt annat, utan då blir det oftast scrunchies eller mindre modifikationer istället. Men det är ju tjusningen med det hela: det finns olika startpunkter beroende på vad man själv gillar.
Vad kan man göra med second hand-tyg?
Det enkla svaret på den här frågan är: allt. Egentligen. Second hand-tyg är inte annorlunda bara för att det inte är köpt från fabrik. Men jag förstår varför frågan finns, för är man ny inom syvärlden är det inte enkelt att uppskatta hur mycket tyg som går åt till olika projekt. Så jag tänkte ge dig en snabb guide där jag utgår från att alla tyger är en och en halv meter breda.
Klänningar
Jag älskar att sy klänningar! Mycket av mina tyger går åt till det. Det är lite beroende på klänningen som avgör hur mycket tyg det går åt, men generellt brukar jag ha minst två meter tyg för en kort, lite vid klänning och runt fyra meter för en långklänning.
Toppar
För toppar brukar jag räkna med omkring en och en halv meter tyg för en tröja med ärmar. Ska du göra ett linne kan du klara dig med knappt en meter. Men kom ihåg att ta med eventuella mönster i åtanke. Du vill nog inte att ränderna ska gå åt alla möjliga håll när toppen väl är klar.
Byxor
Runt två meter! Möjligtvis mer om du är längre än mig (som är 168), vill ha många fickor, detaljer och så vidare. Och såklart mindre om du vill göra shorts. Då räcker det med drygt en meter tyg. Kanske en och en halv om du vill vara på den säkra sidan. Eller om du gör något som kräver mer tyg.
Kjolar
Ah, kjolar. Den är svår, för kjolar kan se så otroligt olika ut. Men om vi säger såhär: mellan en och tre meter och du har dig en kjol. Ju längre och vidare du vill ha den, desto mer tyg. Ska du göra en kortare kjol som slutar ovanför knäna och inte är så vid? Ja, då räcker en meter ungefär.
Scrunchies
Som jag nämnde tidigare brukar jag sy scrunchies av tygbitar som blir över. Superb eftersom man behöver otroligt lite för att få en bra scrunchie. En tygbit på 60x18 cm är allt du behöver. Glöm inte resårbandet!
Återanpassa tyg från second hand
Nu vet du typ allt du behöver veta om att handla tyg på second hand! Det är ingen raketforskning, som du märker. Meeen jag vet, second hand-shopping har en inlärningskurva. Jag hoppas att det här inlägget har hjälpt dig med den.
Seså, gå till en second hand-butik nästa gång du behöver tyg! Och glöm inte att tvätta allt innan du börjar sy i det, precis som med allt tyg. Vi vill ju inte att tyget ska krympa i tvätten efter vi klippt ut och sytt ihop plaggen. Inte alla second hand-tyger är genomtvättade.
Lycka till!
Nyfiken på världen av second hand-tyger? Det ska du vara! I second hand-butiker finns det massor av tyger att fynda. Här är din guide till vad för tyger du bör leta efter på second hand.