Second hand-guide: Mina bästa tips för att handla begagnat
Second hand-världen kan vara en djungel. Var börjar man leta, och hur vet man vad man letar efter? Ja du, det är inte alltid jag själv vet det. Ibland vandrar jag in på en second hand-butik och kollar planlöst efter fynd. Jag har varit på tillräckligt många loppisar för att kunna sålla ut vad jag vill kolla på och vad som känns oväsentligt. Men så har det ju inte alltid varit.
Som förstagångsloppare var det ooootroligt störigt att försöka hitta något på second hand. Allt är unikt, hänger huller om buller. Det kändes som om inget hängde ihop med varandra. Var fanns logiken? Efter ett gäng besök börjar den där logiken krypa fram, men risken finns ju att man tappar intresset innan den hinner infinna sig.
Den störta boven är att romantisera second hand-shoppingen. Vi drömmer oss bort till välsorterade thrift stores i London och Paris. Tänker att där finns det riktiga fynd att göra, utan att behöva göra jobbet. Riktigt så ser det inte riktigt ut tyvärr. Jag har varit runt på second hands i både England och Frankrike - det är ganska likt Sverige.
Med det sagt, så är det ingen kritik mot nåt av länderna. Snarare tvärtom, har hittat så galet bra second hand i såväl Stockholm som London. Men butiker där fynden från 70-talet radar upp sig på galgen för en tjuga, det kommer inte hända.
Så hur funkar det då? Jo, det är just det vi ska ta reda på i det här inlägget. Var hittar man det man letar efter? Hur mycket kostar det? Finns det bara bra butiker i storstäderna? Hur gör man för att inte dö överväldigad så fort man kliver innanför dörren till ett Röda korset?
Vad kan man handla på second hand?
Det korta svaret: allt.
Det finns second hand-butiker som säljer allt från möbler till kläder och pussel. Så finns de dem som nischar in sig på barnkläder, eller bara möbler, eller bara saker från 50-talet. Ju mer du letar, desto mer kommer du kunna hitta på second hand. Min kille Johan är fotograf och älskar analoga kameror. Han har hittat allt från billigare kompaktkameror till dyra Hasselblad-kameror från 80-talet som bara stiger i värde för varje år som går. En av sina kameror hittade han på ett Röda korset i Stockholm, om jag inte minns fel.
Olika typer av second hand-butiker
De billiga, fyndfyllda loppisbutikerna
Längst ut på skalan från billigt till dyrt hittar du second hand-butikerna som tar in allt. Du hittar dem i utkanten av stan och det är här du kan hitta de allra billigaste fynden (men ja, de finns ofta också inne i stan nu för tiden). Vi snackar jackor för 20 kr, glas och porslin för 5 kr st, krukor för under 20-lappen. Men det krävs att du gillar att leta. De stora lokalerna är nämligen fyllda med klädställningar innehållandes allt möjligt som folk lämnat av. Är det helt och rent, säljs det.
Det är här du ska hänga om du vill hitta gamla gardiner att sy om till plagg, möbler till din studentlägenhet eller DIY-projekt att leka med. Det är i alla fall vad som sägs. Dessa butiker lever på donationer och har därför låga priser på sina saker. Dessutom drivs de ofta av välgörenheter, så alla dina pengar du spenderar går till en bra grej.
Frågar du mig är det här guldet finns. Lägger du ner lite tid kan du även hitta riktigt fina, gamla möbler från back in the day. Du kan hitta både gamla och nya plagg från Zara, Pull & Bear, halvdyra märken och Levi’s-jeans. Allt du behöver är tid, och lite tur. Allt jag kan jämföra det med är en skattjakt - man vet inte riktigt vad man ska hitta, men när man väl hittar det är dagen gjord.
I skrivande stund var det ett tag sen jag var iväg på en second hand-runda i liknande butiker. Det kliar lite i fingrarna att skriva det här, ska jag säga.
Exempel på second hand-butiker i denna kategori är:
Erikshjälpen
PMU
Röda Korset
Stockholms Stadsmission
Humana
Emmaus
Välsorterade second hand-butiker
Åker du till större städer som Stockholm och Göteborg, ja till och med Norrköping och Umeå, så hittar du second hand-butiker som sållat åt dig. Det betyder att du nog får betala lite mer för dina fynd, men de är lättare att hitta. Här har butiken kollat igenom det som lämnats in och gjort en bedömning på vad de tror säljer.
I dessa butiker får du betala lite närmre till vad det skulle kosta i “vanliga” affärer. Second hand-butikerna drivs ofta troligtvis av företag istället för organisationer lever på att privatpersoner lämnar in sina kläder, för att sen få en liten procent av vinsten på deras inlämningar som säljs.
Jag kan tycka att det här är en väldigt bra ingångsport till second hand-shopping. Det är mer strukturerat och liknar det vi är vana med i en butik. Man kan gå in, se allt som hänger på galgarna och prova i lugn och ro. Du slipper alltså sålla, men kan ändå börja känna lite på second handsutbudet.
Exempel på second hand-butiker i denna kategori är:
Arkivet i Stockholm
En del Röda korset-butiker (vill minnas att de som finns i Umeå är mer välsorterade än andra. Umebor, stämmer detta fortfarande?)
Raw and refined by awesome rags i Linköping (har även vintage)
Vintagebutiker med fokus på välbevarade vintageplagg
Vi började i fyndhörnan och nu har vi hittat till den delen av second hand där jag känner en stor, betvingad lust till att kalla allt och alla posh. Vintagebutikerna. Det låter som om jag inte gillar dem - det stämmer inte. Jag gillar dem faktiskt. Även om jag älskar att rota runt bland stora klädlådor på PMU så finns det en stor fascination i vintagekläder hos mig. Det är inte nödvändigtvis min stil, men att de funnits med så länge är makalöst. Jag själv har en jeansjacka som hängt med från min pappas ungdom på 80-talet.
I vintageaffärerna hittar du kläder som klassas som vintage. Från 90-talet och tidigare, ungefär. Vilka årtionden som erbjuds är lite från butik till butik. Men letar du efter ett par utsvängda, lågmidjade jeans från 2002 så är det nog inte hit du ska gå.
Som en nyvärvad tygnörd (och grafisk formgivare med en beundran för tryck!) har jag hittat en nytändning till vintagebutiker. Gamla tyger är tryckta på ett så galet fint sätt, finns det tyger att spana in i vintagebutiken är det där jag gärna spenderar min tid. Det är dock inte många vintagebutiker jag varit i som har tyger till salu, men som tur är har jag hittat en del vintage guldkorn på butiker från den första kategorin.
Exempel på second hand-butiker i denna kategori är:
Beyond Retro
FavoRetro i Göteborg
Judiths i Stockholm
Second hand online
Jag vet vissa som dör för second hand-shopping online. Och visst är bra att vi kan klicka hem andrahandsfynd direkt till dörren? Tro mig, second hand online är en hel värld. Först och främst så har vi ju det trogna Blocket och Tradera (som är grymt för vintageshopping, har jag hört!) men även Marketplace på Facebook har gjort ett starkt intryck senaste åren.
Fördelen med onlineshopping är att du slipper rota runt i klädlådor och ostädade högar, om du är ute efter att shoppa från till exempel PMU och Erikshjälpen. Och faktum är att några av dessa butiker också har en onlineshop. Jag har till exempel handlat från Erikshjälpens hemsida, och det gick utmärkt. Fungerar precis som en vanlig onlinebutik, med frakt och leverans och betalning som vilken fast fashion-butik som helst.
Exempel på second hand-butiker online är:
Röda Korset (via Tradera)
Dags att ge dig ut på en second hand-runda!
Vad säger ni, är det dags för en second hand-runda? I skrivande stund är jag iväg i Spanien över vintern och längtar efter att få springa runt på en redig second hand-tur i mina favoritbutiker. Men sekunden jag är tillbaka i Sverige, då blir det second hand för hela slanten!