Att se & göra på Österlen: Roadtrip från Ystad till Åhus

Det finns mycket att se och göra längst kusten på Österlen. Det är en sommaridyll utan dess like, en svensk stolthet bland våra turistmål. Visst förstår jag varför, det är en väldigt fin kustlinje som sträcker sig längst Skånes östra kust. Du som läser det här kanske planerar din resa hit, eller så är du redan på plats men behöver en snabbguide till hur Österlen är uppbyggt.

Fler restips: 7 städer i Sverige att besöka i sommar: platser att se för en härlig hemester

Att ta sig till Österlen

Bila längst Skånes östkust

Att ta sig till Österlen norrifrån är enkelt. Du kan välja mellan att åka tåg, ta bussen eller bila ner till den skånska kusten. Med bil har du utan tvekan störst frihet till att stanna där du själv vill, men det går även att ta sig mellan byarna med buss. Från Stockholm åker du E4 ner mot Helsingborg, svänger av vid Markaryd och fortsätter mot Ystad på väg 13.

Österlen utan bil

Du kan även åka tåg från Malmö till Ystad eller Simrishamn, och sedan fortsätta med regionalbuss längst kusten. Eller varför inte cykla? Sträckan mellan Åhus och Simrishamn är drygt fem mil lång, så varför inte göra det till en weekendresa och beta av någon mil om dagen!

Vilka orter tillhör Österlen?

En del säger att Österlens kust går från Åhus till ungefär Simrishamn. Andra säger att gränsen går när man åker förbi Tomelillas kommungräns. I den här guiden har jag räknat med Ystad i Österlens städer. Varesig Ystad tillhör eller inte, tycker jag det är en stad värd att besöka och kan vara en bra start- eller slutpunkt för din Österlensresa.

Att se och göra på Österlen

Förutom fantastiska badmöjligheter, god mat och idylliska vyer finns det en hel värld att upptäcka. Den skånska östkusten bjuder upp till en minnesvärd semester för den som kommer hit. Jag själv är ett stort fan av nationalparker, och på Österlen hittar vi Sveriges sydligaste sådan. I den här guiden kommer vi att besöka Österlens mest kända byar: från syd till norr.

Vi startar vår resa och går i fotspåren på min och min mammas resa från sommaren 2019!

Ystad

Ystad

Jag och min mamma börjar vår Österlensresa i Ystad. Den här staden ska man planera in om man vill se medeltidshus och söta kullerstensgator. Det är en typiskt svensk stad som kommer till liv på sommaren och lockar många nyfikna turister. Det jag reagerade mest på med Ystad är dess udda caféer och öppna ytor. Här finns massor av parker och torg. Och krokiga gator, såklart.

ystad hus
ystad skåne
ystad gamla hus
st petri kyrka

Stenshuvud Nationalpark

Jag kan inte vara nog tydlig med hur mycket jag önskade att jag besökt den här nationalparken. Älskar nationalparker, och den här har otroliga stränder som ser ut som en korsning av asiatiska sandstränder med tallar istället för palmer.

österlen skåne

Simrishamn

Simrishamn är Österlens pärla. Här samlas alla. Äter gott i restaurangerna, strosar runt bland de låga husen i olika färger. Vad som fick mig att falla för den lilla staden är samma anledning som fick mig att falla för Visby - en oändlighet av blomsterklädda väggar och fönster. Jag vet inte om det går att beskriva känslan av hur mycket jag vill bo i ett sånt hus?

En restaurang jag gärna hade provat här är En Gaffel Kort, men det var stängt dagen jag var där. Försökte också besöka Tångdala Lönnkrog som sägs ha otroligt goda pizzor, men de hade en galet lång väntetid och förbokningar på två veckor.

simrishamn

Kivik

Sommaren i all ära, men det är framåt hösten som Kivik blossar upp. De flesta känner nog igen Kivik och dess musteri. De gör en otroligt god äppelmust. Det är tack vare den som Kivik finns på kartan och det går att besöka musteriet och dess museum om man är intresserad av hur musten kommer till. I början av varje höst slår dessutom Kiviks äppelmarknad upp sina dörrar. Ett ganska unikt event kan man säga, här finns till exempel Sveriges största äppeltavla.

Kommer du dock hit under sommaren, var inte orolig. Kiviks lilla ort är väldigt hemtrevlig och mysig även under våra varma månader. Är du en marknadsfantast hålls här Kiviks Marknad varje år, de höll på att slå igen när jag åkte förbi i början av augusti men jag kan tänka mig att det finns mycket att se!

Det jag kan rekommendera är att spana in restaurangen Buhres på Kivik. De har en meny baserad på säsong och närområdets utbud. En av de bättre middagarna jag ätit på restaurang på länge. Vällagat, enkelt och smakrikt på ett avslappnat sätt. Precis vad jag gillar.

buhres på kivik

Åhus

Visste du att Åhus är hem till Absolut Vodka? Jovisst är det så. Förra året läste jag om Regina som gick en guidad tour och drinkskola i deras lokaler, och hade jag kunnat dricka starksprit (har ett hjärtfel som gör att jag inte kan) skulle jag lätt velat gjort det besöket. Så kul koncept!

För oss som inte dricker vodka tipsar jag om att besöka den fina stranden, promenera runt bland de söta gatorna och för den som har bil, njuta av de miljontals öppna fält som finns precis utanför staden. Tycker vägen mellan Kivik och Åhus var den finaste av dem alla.

Boende på Österlen

Att hitta semesterboende på Österlen är inte enkelt under högsäsong. Det är ett av Sveriges mest populära resmål och med små städer finns det ett begränsat utbud av boende. Vill du bo på Österlen rekommenderar jag starkt att boka ditt boende i förväg, gärna så fort du vet att du ska åka.

Men är du, som jag, lite spontan och vill åka ändå? Kolla med kringliggande städer vars hotell och boenden kan ha rum för dig. Vi hittade boende i Karlshamn vilket bara är en halvtimme från Åhus. Andra städer som du kan kolla efter boende i är till exempel Kristianstad, Sölvesborg, Tomelilla. Kolla även på sidor som till exempel AirBnB och Blocket samt Facebook Marketplace, där kan du hyra allt från hela boenden till ett rum i någons hem.

Bra att veta om Skånes östkust Österlen

Högsäsong är verkligen högsäsong

Det finns nog få platser i Sverige som är så tätbefolkade som Österlen under semesterveckorna. Det är en levande plats att besöka under den tiden, men med mycket turism kommer även fullbokade restauranger och boenden. Det är inte en möjlighet för alla, men överväg att besöka Österlen strax innan eller efter semesterperioden i Sverige. Kanske en sen augustiresa?

image.jpg

Österlen är större än vad man tror

Till ytan tar Österlen upp ganska liten plats. Men i upplevelser mätt finns här mycket att utforska. Speciellt bra är utbudet av caféer och restauranger, både i städer och på landsbygden. Kolla upp vilka ställen du vill besöka och planera din resa därefter, är min rekommendation. Eftersom det går snabbt att åka mellan de olika byarna behöver du inte heller kolla på olika boenden i olika delar av Österlen, om du inte vill det förstås.

Har du fler smarta tips?

Har du varit på Österlen och känner att något saknas? Lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina härliga tips till andra som planerar sin Skåneresa!


Fler resor i Sverige

Föregående
Föregående

Semester i Sverige: Skärgårdsvåfflan, Oxelösund

Nästa
Nästa

Road trip längs Sveriges västkust: Platser att besöka från Strömstad till Smögen