Semester i Sverige: Skärgårdsvåfflan, Oxelösund

Oxelösund är en av Sörmlands kuststäder och ligger 20 minuter med bil från Nyköpings kommun. Den lilla kuststaden är inte så stor till ytan, men är trots det värd en dagsutflykt. Jag är själv född och uppvuxen Sörmland, så tro mig när jag säger att Oxelösund har en sommarskatt att bjuda på som är populär länet runt. Det är ett av mina favorittips när det kommer till att planera en hemester i Sveriges södra delar: Skärgårdsvåfflan.

Finns det en bättre kombination än skärgård och våfflor? Jag tror knappast det. Här hittar du ett våffelcafé deluxe med en ordentlig boost av underbar utsikt. Den svenska sommaren när den är som bäst! Från klippornas kant kan du bada, och när du känner dig hungrig kan du välja från ett oändligt utbud av toppings till din våffla - matiga som söta.

> Läs också: Dagsutflykter och resmål i Sörmland

DSCF4048.jpg

Semester i Sverige: Dagsutflykt i Sörmlands Skärgård

Skärgårdsvåfflan ligger ute på en udde som kallas Femöre, och förutom caféet hittar du även Femörefortet som byggdes under 60-talet för att skydda en av Sveriges viktigaste hamnar ifall Kalla Kriget skulle bryta ut. Nu för tiden är den här platsen ett naturreservat om förutom våfflor även bjuder på vandringsleder. Än har jag inte tagit mig ut på promenad men jag kan tänka mig att det är minst lika fint som vyn man får från Skärgårdsvåfflans café.

IMG_5018.jpg

Ta sig till Skärgårdsvåfflan

Det är enkelt att hitta till Skärgårdsvåfflan med bil. Från Nyköping kör man in till Oxelösund och svänger höger där motorvägen tar slut. Femöre är skyltat hela vägen och tillslut är även Skärgårdsvåfflan skyltat. Parkering, däremot, är en annan grej. Det här lilla caféet är populärt och parkeringen relativt liten. Det finns möjligheter att parkera en bit ifrån och gå (kanske en liten skärgårdspromenad längs vattnet?) men annars rekommenderar jag att komma på en off-tid. Antingen precis när de öppnar eller när de stänger.

Att ta sig till Skärgårdsvåfflan med buss eller tåg är lite svårare. Främst för att Oxelösund inte har något tågtrafik, men också för att busslinjerna är ganska sparsamma. Det är dock inte omöjligt. Kommer du utifrån Sörmland kan du ta tåget till Nyköping och därifrån åka buss in till Oxelösund, därifrån får du en stunds promenad innan du når skärgården.

att+göra+oxelösund.jpeg
DSCF4064.jpg

Om jag inte minns fel är byggnaden där caféet håller hus en gammal skola. Tänk va, vilken lyx att få gå i skolan i den här miljön! Ja, det kanske är lätt att tycka om man själv enbart gått i skolor där byggnaderna saknar charm så långt ögat når. På 2000-talet i Katrineholm var det baracker, tegelbyggnader och betonghöghus som gällde.

DSCF4053.jpg
oxelösund+skärgård.jpeg
DSCF4054.jpg
oxelösund+utflykt.jpeg

Mina kompanjoner på just den här resan var min familj, som precis som jag gav det här stället en stor tummen upp. Det var så mysigt att kunna sitta ute. De har satt ut bord över hela trädgården, så även då det var mycket besökare kändes det inte alls trångt eftersom alla satt så långt ifrån varandra.

DSCF4035.jpg
cafe+oxelösund.jpeg

Här kommer de - våfflorna!

våfflor+oxelösund.jpeg

Som alltid gick jag för en riktig chokladbomb serverad på en belgisk våffla. Mums!

våfflor+sörmland.jpeg
DSCF4031.jpg

Sen jag skrev det här inlägget har jag varit på Skärgårdsvåfflan en vända till. Då käkades det bland annat den här godingen: en matig våffla med räkor och röra.

Det finns massvis av kombinationer att välja på här - du kan till och med skapa din egna med ditt val av toppings.

cafe+skärgård.jpeg

En tur till Skärgårdsvåfflan i Oxelösund

Visst kurrar magen lite efter en våffla nu? Det tror jag allt! Jag hade inte haft något emot att smita ut till sörmlandskusten lite snabbt och njuta av havsluft och belgiska våfflor just nu. Sommaren när den är som bäst. Missa inte!

nyköping+skärgård.jpeg

Mer av Sverige

Föregående
Föregående

Hur är det att bo i England? En promenad genom Brightons stadsdel Hove

Nästa
Nästa

Att se & göra på Österlen: Roadtrip från Ystad till Åhus