Besök Bullerbyn: Svedstorp i Småland

När alla andra barn drömde om att bli filmstjärnor och sångare, drömde jag om att bo i Bullerbyn.

Det var inte förens jag bilade runt i Småland som jag insåg att Bullerbyn faktiskt är något man kan åka och kolla på. I verkligheten heter det Sevedstorp och de tre husen ser exakt ut som på film. Lite är ju annorlunda, såklart. Fler buskar väller över staketen, träden blockar insynen. Och istället för barn som springer barfota mellan gårdarna står det istället två män och renoverar fasaden på Sörgården.

Men det är ändå en liten dröm som blir sann. Små saker som att vägen upp till ladugården efter så många år har varken mer eller mindre gräs som växer, de vita topparna på staketet till Sörgården. Små saker som jag minns från filmerna och som gör att Byllerbyn får leva kvar. Och att jag får chansen att vara där.

Att besöka Bullerbyn

Att besöka Bullerbyn är inte svårare än att besöka en badplats. I verkligheten heter Bullerbyn Svedstorp och ligger i Småland, inte långt från Vimmerby, men i Google Maps kan du söka på båda namnen. Längst väg 40 kommer du även se skyltar mot Bullerbyn/Svedstorp, så det är inte svårt att hitta. Du parkerar en kort promenad bort. Parkeringen är ganska liten så försök att komma tidigt på dagen.

Det är privatpersoner som äger husen men det är fritt fram att promenera utanför dem. Längst in, på undervåningen i en av ladugårdarna, finns ett café med en liten utställning från inspelningarna.

DSCF7483.jpg
DSCF7486.jpg
DSCF7490.jpg

Min favorit av de tre husen var Norrgården. Just för att det såg ut precis så som jag minns det i filmerna. Mer så än de andra två gårdarna. Men visst känns det som en orättvis bedömning när Sörgården är under renovering. Men det är små saker, som att Mellangården hade en grusgång på sådan av huset. Självklart kommer jag referera till filmerna, när filmerna är den enda referens jag har.

DSCF7493.jpg
DSCF7494.jpg

Men du ser idyllen, va? Hade så gärna gått in i ett av husen för att kolla runt!

DSCF7496.jpg
DSCF7507.jpg
DSCF7508.jpg

Har du varit i Bullerbyn? Vad tyckte du? För att vara privatägt tycker jag ändå att de gjort det bra. Och det finns inget som säger att det skulle varit bättre som en del av Astrid Lindgrens Värld heller. Jag förstår att karaktärer på plats är kul för barnen, men jag föredrar när allt ser ut som om filminspelningen precis slutat.

DSCF7517.jpg

Föregående
Föregående

Weekend i London: 24 mysiga timmar i Englands huvudstad

Nästa
Nästa

Köp din egen DIY makramé ampel: Min nya webbshop!