Enkla sätt att snygga till din kruka: 3 DIY-tips för inomhuskrukor

DIY

Det finns många sätt att snygga till en kruka på. Vare sig krukan behöver en liten uppfräschning med hjälp av färg eller ser för plastig ut så är inte förbättringen långt borta. Sedan min obotliga besatthet för krukväxter började ta över mitt liv har jag spenderat en och en annan timme med att fixa till tråkiga krukor som jag hittat på second hand. Att köpa krukor direkt från butik kan vara riktigt dyrt. Handlar det inte om en kruka jag verkligen gillar, eller som kommer från någon som verkligen kan sin grej, så har jag börjat leta krukor på second hand för att sen piffa till dem själv.

Idag har jag tre olika sätt att DIY-uppgradera en kruka på som jag tänkte visa. De är alla tre ganska enkla att göra själva men skiljer sig i stil och form. Vi ska måla en kruka, virka ett överdrag till en annan och klä den tredje med makramé.

DSCF0555-3.jpg

En kruka av Makramé

Du kanske vet om min shop där jag knyter amplar av makramé. Isåfall kommer det nog inte som en chock att jag också klätt en av mina tråkiga krukor i ett snyggt makramémönster. Det må krävas lite finess för att få den till att se toppen ut, men det är värt det för slutresultatet. För att använda just mitt mönster kommer du att behöva en kruka som är smalare i botten. Helst av allt ska den ha en distinkt kant (den kommer hjälpa din makramé att hållas på plats), men det går med vilket som.

  • Börja med att klippa till ett snöre som är dubbelt så långt som omkretsen är i botten på din kruka. Mät sen krukans längd och dubbla den med fyra så du får längden på de snören du ska använda för att knyta makramémönstret med. Klipp av så pass många snören att de täcker krukans omkrets när du fäster dem i det första snöret du klippte till. Du fäster dem genom att göra en loop med lika mycket snöre på båda sidorna.

  • Forma det första snöret runt din kruka med resterande snören nu fästa på. Ditt första snöre ska formas på samma ställe av krukan där du vill att botten av din makraméskapelse ska vara. I mitt fall var det den markerande kanten. Knyt en enkel dubbelknut på förstasnöret. Dessa ändar bildar ett par av snören som du knyter med i din makramé, nu när det är dags att börja.

  • Knyt square knots runt hela varvet, fortsätt tills du får din önskade höjd. Var noga med att alltid dela upp trådparen så du knyter ihop dem med varandra och inte bara får rader med knutar. Mönstret ska sicksacka sig fram, så för varje fyrkant du knyter med 4 snören, dela upp dem 2 och 2 för att para ihop dem med 2 snören från fyrkanten bredvid.

  • När din kreation är lika hög som din kruka är det dags att fästa (men glöm inte att först måla delen av krukan som inte ska täckas om det behövs). Jag använde mig av limpistol och limmade fast ändarna av trådarna på insidan av krukan. Det blev lite tight för innerkrukan med växten i, så det kan vara vettigt att testa limma fast dem på kanten istället. För att avsluta på ett snyggt sätt flätade jag en fyrfläta och limmade på krukan där alla stumpar syntes.

DSCF0338.jpg
DSCF0361.jpg

Måla med färg och bakpulver

… Eller bikarbonat. Båda två går bra. Meningen med det hela är densamma: genom att blanda i bakpulver i färgen när du målar får du ett resultat som ser lite ut som kalkfärg eller keramik. Istället för en helt blank färg får krukan lite textur. Vilket är tur om du, som jag, är lite sådär på att måla jämnt med penseln. Allt du behöver göra är att blanda i bakpulvret i färgen tills dess att konsistensen blir som mousse. Den ska inte vara så fast att den smular, men inte så lös att det bara blir enstaka korn när du målar. Jag brukar vänta tills färgen expanderar. Om färgen faller platt när du rör i den är det för lite bakpulver i, om färgen klumpar sig är det istället för mycket. Mousse är nyckeln till ett lyckat resultat.

Så målar du helt enkelt på färgen på hela krukan. Tänk på att måla med penseldrag åt samma håll hela tiden och var inte för noga med att jämna ut all färg. Det brukar oftast se bäst ut om några penseldrag får vara kvar (men det är ju såklart en smaksak). Var dock noga med att inte lämna för stora klumpar så att färgen kan torka ordentligt.

DSCF0367.jpg
DSCF0462.jpg
DSCF0374.jpg
DSCF0429.jpg

Virka ett överdrag till din kruka

Jag är en sån som ofta vill hålla på med något när jag kollar på tv. Att virka ett kruköverdrag är perfekt. Beroende på vilket mönster du väljer att göra är det olika repetitivt, men du kommer alltid att få in rytmen nångång. Jag använde mig av waistcoat stiches för min krukhållare vilket funkar perfekt för krukor eftersom man får en distinkt kant där botten möter väggen. Det finns massvis med bra tutorials på typ Youtube hur man virkar. Jag körde på den här och tyckte den var enkel att följa.

Jag valde att byta färg mitt i min kruka genom att helt enkelt bara byta färg mitt i mönstret. Klipp av trådarna och sy in dem på insidan av krukan för att fästa.

DSCF0473.jpg

Enkla sätt att snygga till en kruka

Det är tre sätt du kan snygga till en kruka på. Vare sig du vill kladda ner med färg eller få in mer mjuka material i hemmet. Personligen är jag ett fan av båda och blandar mer än gärna upp dem. Jag kan även tänka mig att ett litet virkat fat skulle kunna vara snyggt till en målad kruka. Kanske får det bli nästa projekt?

Om du har några tips på enkla, hemmavänliga DIY’s för krukor och växter får du gärna lämna dem i en kommentar!

DSCF0522.jpg

Hitta mer inspiration

Föregående
Föregående

Feelgood-böcker att läsa i vår: Boktips för våren 2021

Nästa
Nästa

Virka en babyfilt: Tips på att virka för nybörjare