Inspiration & tips för att starta en Bullet Journal: Såhär gör du
Jag är inne på mitt tredje år av att använda en Bullet Journal. Det var ett koncept jag råkade snubbla över och var direkt dragen till att kunna utforma en kalender som funkar för just mig. För det är grejen med kalendrar - de har aldrig varit passande för mitt liv och hur jag planerar. Så jag startade en Bullet Journal i samband med att 2017 blev 2018. Nu, drygt två år senare, har jag utformat ett sätt att planera på som kompletterar min vardag och hur jag vill planera. Man kan säga att jag är lite frälst.
I det här inlägget vill jag ge lite tips och inspiration till dig som just nu googlar för fullt på hur man startar en Bullet Journal 2021. Var hittar man inspiration till teman och hur man ska dekorera sin Bullet Journal? Vad finns det för tips för att enkelt komma igång med sin Bullet Journal-bok? Och på tal om böcker, vilken bok är ens bäst för Bullet Journaling!? Fortsätt läsa, så lovar jag att dela med mig om just varför jag gillar Bullet Journaling så mycket.
För det är inte bara planeringen som är en stor del av just mitt bullet journalande. Med Bullet Journaling kom också uppbyggandet av sidorna. Det kan vara så enkelt att du vill ha en kalender, raka linjer och ett tomt blad för dina kom ihåg-punkter. Jag, däremot, frodas av att se färgglada sidor med blommor varje dag. Så en stor del av mitt bullet journalande sker på helgen eller på kvällarna, när jag har tid att sitta ner och rita upp en massa nonsens som gör mig glad på dagarna. Det ger mig inte vara vardagsglädje, men som du kan tänka dig är det också en stund för mig att koppla bort allt och fokusera helt på det jag ritar.
Vad är en Bullet Journal?
Man kan säga att en bullet journal är en samlingsplats för alla dina anteckningar, tankar, notiser, möten och din kalender. Här kan du samla precis vad du vill - eftersom det är du som skapar sidorna själv. Det kan också vara en plats där du förvarar lösenord eller budgeten (om du nu är en sån duktig människa som håller sånt). Själv använder jag min Bullet Journal till att se vad som är planerat framöver, håller koll på vad jag behöver göra veckovis och dag till dag, samlar och prickar av uppgifter för projekt jag jobbar med samt samlar idéer för allt möjligt. Men för det allra mesta är det här mina to do-listor bor. Mycket har jag flyttat över till det digitala, men just att göra-listor känns fortfarande enklast att ha i en anteckningsbok.
Hur används en bullet journal?
Principen med en Bullet Journal är att du använder den precis som du vill. Men för att vara lite mer specifik: med hjälp av prickarna på de tomma bladen kan du enkelt skapa kalendrar, spalter, kolumner och annat kul för att få ordning på din planering. Du kan antingen använda din Bullet Journal som enbart planeringsbok, eller så kan du kombinera kalendern med en kreativ touch.
Och möjligheterna slutar inte där. Du kan såklart även välja vad du vill jobba med för material. Är du en sån som nöjer dig med en klassisk bläckpenna? Eller vill du kanske gå all in med vattenfärger, tusch, dekortejp och stickers? Inspirationen i det här inlägget kanske är mest för dig i den andra kategorin. Jag själv är nämligen en sån som gärna spenderar några timmar på att sätta upp en månadsplanering med vattenfärger och enkla doodles. Jag gillar färg och att få vara kreativ så det passar mig utmärkt.
Tips på Bullet Journal-idéer
Som jag nämnde är en Bullet Journal en bok av tomma blad med stora möjligheter. BuJo-communityt bjuder på en hel del inspiration för vad du än kan tänkas behöva när det kommer till användning av boken. Vare sig du behöver en tracker av nåt slag eller en specifik planeringssida - internet’s got you covered. Själv har jag samlat några av de vanligaste uppslagen för att inte överväldiga dig alldeles för mycket i starten.
Mood tracker
Med en mood tracker, eller humörjournal, så trackar du helt enkelt hur du mår. Jag använder dem inte längre, men tog hjälp av tackern förut när jag kände mig ängslig ganska ofta. Eller i perioder när det kändes som om jag drunknade i stressiga dagar och ville se att det fanns stressfria och glada dagar också. Du kan också använda det för att hålla koll på typ din PMS, om du precis börjat ta en ny medicin, skaffat nytt jobb eller flyttat till ny stad och känner dig nervös. Vissa kombinerar humörjournalen med en rad där man skriver en rad om dagen. Som en liten förklaring till varför man känner som man gör just den dagen.
Habit tracker
Habit tracker är liknande humörjournalen, men riktar in sig mer på dina vanor. Som typ att se till så man går ut på promenad i en pandemi, tar sina vitaminer, dricker tillräckligt med vatten, läser ett kapitel ur sin bok eller vilka dagar man vattnar blommorna. Ja, ni fattar. Det funkar bra för att motivera till att göra måsten, komma ihåg dagliga punkter eller bara hålla koll på när man senast gjorde en specifik sak.
Year at a glance
Jag brukar börja året med att skriva upp alla månader och dess dagar. Varför vet jag inte, jag glömmer alltid att den finns där (ja, även nu när jag skriver det här inlägget) och använder mig alltid av en digital kalender för att kolla framåt på året. Men den ska göras för det. Och jag vet att den är riktigt populär. Ett tips för din hand om du vill ha med denna i din Bullet Journal: köp färdiga månadsstickers på typ Etsy.
Kalendern
Ja, den klassiska. Jag ritar upp den här varje månad och tycker det är en fantastisk sak att kunna kika tillbaka på när jag behöver veta faktureringsdatum eller vilken veckodag den 27:e är. I övrigt använder jag den inte så mycket, det står sällan något i den som jag inte skriver dit innan månaden börjar. Men den är sjukt funktionell för det.
Brain dump
Ja, en brain dump-sida är egentligen bara en tom sida. Jag använder mina till allt möjligt och fyller ofta upp dem. Siktar alltid på ett uppslag och varvar kom ihåg-anteckningar med en tracker för hur jag ligger till i vissa rullande jobb där jag ska göra en uppgift flera gånger i månaden.
Boklista
En boklista, eller en lista på sånt man läst (eller sett, lyssnat på, varit på live) brukar också hittas i folks Bullet Journals. Min finns längst fram och används inte allt för ofta. Ibland går jag tillbaka och fyller i den för att det är mysigt. Och faktiskt, den behöver inte fylla nån mer funktion än så.
Space grid cheat sheet
Är inte bara en riktigt svår mening att säga, men en väldigt bra sak att ha med i sin Bullet Journal. Superenkel att fixa - så underlättande att ha. Räkna hur många rutor du har i din bok, skriv upp och dela upp den sidan i halvor, tredjedelar och kvartar. Så har du en referens varje gång du vill skapa en ny sida, men inte orkar räkna. Kommer du på fler linjer att ha med är det bara att dra dem allteftersom.
Veckoschema
Åh, veckorna. De har förändrats så mycket, har haft så många olika utseenden i min bullet journal. Nu för tiden består de mest av en tom högersida för veckouppgifter som inte har en specifik dag, samt en vänstersida med dagarna utskrivna för möten och sånt. Här skriver jag också ner såna uppgifter som måste ske på eller senast den dagen.
Vanliga anteckningsblock för Bullet Journaling
Det finns en uppsjö av olika bullet journals ute. Alla av olika kvalitet och storlek och pris. Här nedan hittar du några av de vanligaste Bullet Journal-böckerna som du kan hitta i Sverige.
1917 Leuchtturm
Storlek: A6-A4+
Tjocklek: 80 gsm
Antal sidor: 240 st
Finns: Hos bla. Adlibris & Penstore
1917 Leuchtturm är en av de böcker som förknippas mest med Bullet Journaling. Speciellt här i Sverige. Den passar bäst för dig som inte använder starka pennor eller färg. Du vill mest ha en bok att skriva ner din kalender och anteckningar i eftersom den här bokens blad inte är tillräckligt tjocka för att stoppa färgen från att blöda genom sidorna.
Scribbles that matters
Storlek: A5
Tjocklek: 100-160 gsm
Antal sidor: 155 st
Finns: Hos Tidformera
Scribbles That Matters, eller STM, har jag inte använt själv men har hört goda saker om dem. Speciellt om man behöver en bok som är enkel att plocka med sig och som inte använder så många sidor eftersom den är ganska liten.
Dingbats
Storlek: A6-A4+
Tjocklek: 100-160 gsm
Antal sidor: 192 st
Finns: Hos bla. Tidformera & Adlibris
Dingbats anteckningsblock är stora, färgglada och har en ganska bra tjocklek på pappret. Boken känns stabil och välgjord samtidigt som den är tålig för smuts. Företaget i sig jobbar mycket för att hjälpa miljön och djur som behöver det. Finns i flera olika storlekar. De har precis kommit ut med en bok som har 160 gsm papper. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är nyfiken på den.
Hello, World!
Archer & Olive
Storlek: B6-B5
Tjocklek: 160 gsm
Antal sidor: 112-192 st
Finns: Hos Tidformera
Archer & Olive är den bok jag använder just nu och favoriten hittills. Sidorna är tjocka, den vita nyansen behaglig och prickarna är inte för tydliga. Dessutom är det en av få böcker som finns i storleken B5+, alltså att den är lite bredare än vad en vanlig B5-bok är. Älskar det! Min första bok från 1919 Leuchtturm minns jag var väldigt smal och ganska svår att få plats med en hel veckas planering. Dingbats bok var lite bredare än så, och den bok jag har nu är även lite större på längden. Med andra ord, jag är supernöjd.
Jag hade troligtvis kunnat rabbla på i ytterligare en lika lång text - det finns så mycket att säga om bullet journaling! Men, det är ju en nybörjares guide till Bullet Journal-världen och jag vill fokusera på grunderna. För det finns ju gott om annat att prata om. Vad sägs om teman på månaderna? Det är ganska enkelt egentligen: välj en färg, typsnitt eller stil att planera hela din kommande månad i. Dels är det lite roligt att kolla tillbaka på, dels är det ett snyggt sätt att dela upp månaderna från att blandas med varandra. Kanske har du redan nu en plan eller idé för hur du ska göra din Bullet Journal? Det vore kul att få höra!