DIY: Enkelt sätt att bygga eget skrivbord i trä

DIY

Om du hängt här på bloggen en liten stund, så vet du att jag är i full fart med att fixa min lägenhet till ett hem. Det är en nybyggd lägenhet i Stockholm så man kan väl säga att det inte är mitt drömutgångsläge. Men efter år av att ha hyrt möblerade lägenheter, tillfälliga rum och hem med skeva väggfärger är jag fast bestämd att förvandla det här boendet till ett hem. Fördelarna med den här lägenheten är att väggarna är vita, utrymmet fräscht och det finns många tomma ytor att jobba fritt med. Så det må inte vara min drömlägenhet, men den är också långt ifrån dålig. Mer är något, en liten utmaning. Och det är ju kul.

> Läs även: Skapa glasunderlägg av självtorkande lera

DSCF1364.jpg

Enkelt sätt att bygga skrivbord

Du kan se hur hela min lägenhet ser ut här, komplett med skänkta möbler och second hand-fynd som inte riktigt passar. Visst är det långt från klart, men nånstans måste vi börja. Och den startpunkten är nu. Vi ska få nya skrivbord!

Det är drygt en månad sen jag och Johan flyttade in. Tiden har vi använt för att fundera ut vad vi vill ha för möbler och hur vi vill att lägenheten ska se ut när den är klar. En viktig del för oss är kontorshörnan eftersom vi alltid jobbar hemifrån, så det kändes rätt att börja där. Det knepiga med vår lägenhet är att själva vardagsrummet/köket är ganska litet, därför behövde vi maxa kontorsytan utan att ta upp för mycket plats. Vi mätte hörnan och insåg att om vi båda ska få plats att jobba, behöver vi skräddarsy våra skrivbord.

Sagt och gjort, vi bestämde oss för att bygga egna skrivbord i trä. Johan var inte mer kräsen än att han ville få plats med sin stora skärm, så jag tog över planerandet för hur det skulle se ut. Eftersom att väggarna är vita ville jag ha ett mörkare trä som bryter av allt ljust. Och eftersom mörkt trä visade sig vara riktigt dyrt, köpte vi istället hem furu som jag betsade i en valnötsfärg.

DSCF1342.jpg
DSCF1333.jpg
DSCF1350.jpg

DIY eget skrivbord i furu

Hitta rätt trämaterial

Till våra skrivbord har jag använt mig av två furuskivor: en som mäter 214 x 50 cm och en som är 100 x 40 cm. För den långa skivan hittade jag en bänkskiva på Byggmax som jag sågade till i rätt mått och för den lilla använde jag mig av ett hyllplan som mirakulöst nog passade mina mått perfekt. Benen hittade jag på Ikea för 30 kr st.

IMG_8785.JPG
IMG_8786.JPG
IMG_8787.JPG

Betsa furuträ

Betsningen var både svårare och enklare än vad jag trodde. Svårare för att det kräver snabbt och noggrant jobb. Undersidorna på skrivborden blev lite fläckiga eftersom jag missade att torka bort all överflödig färg innan det hann sjunka in i träet. Nyckeln till att få en jämn yta är att stryka på bets på en liten del i taget - och inte glömma kanterna! Jag använde bitar från ett gammalt lakan till att både stryka på och torka av betsen. Men don’t you worry, så fort man kört på en liten stund så går det som på räls.

Beroende på hur mörkt du vill ha det kan du behöva göra om processen flera gånger. Glöm bara inte att låta träet vila emellan gångerna och sandpappra ytan lätt innan du betsar på igen, samt torka bort allt damm som blir med en fuktig trasa. Jag kan rekommendera att bara göra en sida i taget för att ha en sida att lägga mot marken utan att förstöra betsens yta.

IMG_8789.JPG

Olja in skrivbordsskivan

När du är nöjd med din färg är det dags att olja in bordet så det håller för fukt och blir lite mer tåligt. Här kan du använda typ vilken träolja du vill. Jag använde köksbänksolja och det funkade fint. Jag gjorde samma sak som med betsen, strök på med en trasa och efter 20-30 minuter torkade jag bort den överflödiga oljan. Sen är det bara att låta skivan vara i ett dygn och sätta ihop skrivbordet efter det!

IMG_8791.JPG
DSCF1355.jpg
DSCF1373.jpg

DIY-skrivbord i trä

Svårare än så är det inte att bygga ett skrivbord. Tekniskt sett behöver du inte mer än en skruvmejsel och några trasor för att bygga den här typen av skrivbord (så länge du väljer att köpa skiva som antingen är rätt mått eller köper från en bygghandel som kan hjälpa dig att såga på plats). Inte heller behöver du nån avancerad teknik för att få dem att stå. Bara ben från Ikea. Det var ett perfekt, lagom stort första DIY-projekt för den här lägenheten - och för nån som inte gjort så mycket snickrande sen träslöjden 2007.

DSCF1336.jpg
IMG_8842.JPG

Fler DIY’s

Föregående
Föregående

Uppdatering på mina odlingar: sötpotatis, tomat och paprika

Nästa
Nästa

DIY med lufttorkande lera hemma: Underlägg av självtorkande lera