Hur är det att bo i England? En promenad genom Brightons stadsdel Hove

Hej! Det är jättefint väder ikväll, vill du följa med på en promenad runt Hove? Klart du vill, det är ju sommar! Solen lyser så fint mellan huslängorna, kastar sig över de långa gatorna. Men låt dig inte luras av den varma dagen som nu håller på att ta slut, när solen går ner blir kvällen väldigt sval. Det påminner mig lite om Norrlandsnätterna. Det är varmt så länge solen lyser, men den har inte riktigt hunnit värma upp luften. Det är nog för att vi bor precis vid kusten, tror du inte?

Jag bor utomlands, men just under sommaren känns England som mitt hemland. Det påminner om Sverige, så det kanske är därför. Eller så är det för att Brightons gator nu har börjat forma en karta i mitt huvud. Vi har gått runt här ganska många gånger under de senaste månaderna, därför behöver jag inte längre kika på kartan för att se åt vilket håll vi ska gå.

DSCF5092.jpg
DSCF5089.jpg
bo+utomlands+blogg.jpeg
bo+utomlands+reseblogg.jpeg
brighton+england+hus.jpeg
bo+utomlands+england.jpeg

Här är en av det större gatorna i mitt kvarter, Hove. Church Road är den största, det är där alla restauranger ligger. Men så finns det även större vägar, som denna, där bussarna går. Nu kanske du tänker, vad ovant att se en dubbeldäckare. Helt galet att de tar sig runt på alla smala gator i stan.

Förra veckan var jag inne i Brighton och fick syn på en envåningsbuss, tänkte åh herre min ge vad liten den ser ut.

flytta+utomlands+england.jpeg
flytta+utomlands.jpeg

Ser du? Här i England parkerar vi lite som vi behagar. Det finns inget rätt eller fel håll, vare sig det är enkelriktat eller inte. Man parkerar åt det håll bilen pekar när man rullar in på gatan, och sen är det inte mer med det. Jag tror det är olagligt i Sverige, va?

england+förskola.jpeg

Varför ser det här huset som en förskola, undrar du? Det är för att det är en förskola. Tro det eller ej, men i England behöver inte ett bostadshus vara bara en bostad. I ditt hus kan du starta vårdcentral, begravningsbyrå, förskola, skola, tandläkare och coworking space. Jag har sett alla möjliga former av företagare och tjänster som klämt sig in bland gräsklippande grannar och nyinflyttade familjer.

england+brighton.jpeg
england+brighton (1).jpeg
köra+i+england.jpeg

Om en vecka tar jag med mig kollektivet på en roadtrip, och vi ska för första gången sätta oss bakom ratten i England. Både jag och Johan, vi som ska köra, har rattat runt hela Irland så vi är vana vid vänstertrafiken. Tricket är att lita på sin instinkt och inte spana efter vägmarkeringar för mycket. För även om jag vet hur man beter sig i en fyrvägskorsning, har jag ingen aning om vad pilarna här på marken menar.

bo+utomlands+blogg (1).jpeg

Så chansen att du ser de här gatorna för första gången nu, den är stor. Det ser annorlunda ut, engelskt liksom. Du kanske vill fråga, hur är det att bo utomlands egentligen? Jo, det är bra. Faktiskt! Det är mysigt och spännande och håller vardagsglädjen vid liv. Men det är också jobbigt. Att vara ifrån familj och vänner, se deras liv gå vidare; precis som mitt gör. Man lär sig att hantera det dock, det blir det nya normala och man anpassar sig efter det.

Den stora skillnaden, rent vardagsmässigt, är att man enklare kan komma ur veckodeppen. Du vet, den där när man är trött på jobbet och att sitta framför Netflix varje kväll. Det är mer spännande att utforska Brighton, än vad det var Stockholm. Det är roligare att gå på pub här, gå på bio eller gå med i en bokklubb. Allt som egentligen är detsamma har ändå sina små skillnader. Språket, hur man köper biljetter, vad man fikar.

hove+england.jpeg
brighton+att+se.jpeg
hove+brighton.jpeg

Du har säkert märkt det nu, men Hove är ett ganska posh kvarter. Stora villor, nära till stan, nära till havet. Ju längre in i villakvarteren man kommer, desto vackrare blir husen. De är välskötta och har färgglada dörrar och kaklade gångar och saknar sprickor i fasaden. Nästan alla har en uppfart där en snygg bil står parkerad.

brighton+att+göra.jpeg

Brighton blir ofta jämfört med San Francisco, du kanske förstår varför om du kikar på husen till höger om oss? Här finns gott om bay windows (de som går utåt, som en halv hexagon) och viktorianska hus. Själva stan är till och med ganska backig, om än långt från hur upp och ner SF är.

Vi har kommit till slutet av vår promenad, solen går snart ner och det är dags att gå hem. Men vad kul att du ville följa med mig på en solnedgångspromenad runt Hove, hoppas du tyckt det varit roligt! Kanske kan vi promenera en annan del av stan nästa gång, jag kan lova att Seven Dials är värd en tur också. Ha det så länge!

brighton+att+göra (1).jpeg

Se mer av England

Föregående
Föregående

Vi fyndande möbler till lägenheten på second hand

Nästa
Nästa

Semester i Sverige: Skärgårdsvåfflan, Oxelösund