Lettiska vantar & årets balkongodling: Projekt på G

Jag befinner mig i vårvinterns högsäsong där mina dagar varvas mellan snöslask och en värmande sol. Här uppe i norr pågår vintern samtidigt som våren, och det blir aldrig riktigt vår på riktigt innan sommaren dyker upp. Det är inte alls som mina vårar nere i Sörmland, där hela mars kunde spenderas utomhus på en lä plats i solen. I Umeå går vi istället med vantar tills det, från en dag till en annan, är dags att byta till shorts.

Lettiska vantar

Och på tal om vantar - det är ett av mina nuvarande projekt. För ett par år sedan, kanske var det 2015, så var jag i Riga tillsammans med min mamma. Bland smala kullerstensgränder och urgamla hus hittade vi en liten garnbutik där det såldes allt från lettiska hantverk till material från det lokala området. På en av hyllorna hittade vi DIY-kit med mönster för traditionella, lettiska vantar. Urfina. På den tiden var jag ingen stickare, men tyckte att min mamma allt kunde sticka ett par vantar i julklapp.

Hon började, men slutade också ganska snabbt. Det blev alltså ingen julklapp med lettiska vantar det året. Jag klandrar henne inte, speciellt inte nu när jag själv tagit på mig uppgiften att slutföra stickningen. Att sticka med stickor storlek 1 mm, är inte lätt. Det är galet tidskrävande och faktiskt ganska svårt. Jag har själv stickat typ halva vanten alldeles för tight. Men så har jag ju också kommit till tummen nu, så jag lär nog inte repa och börja om. Nästa vante får bli bättre, helt enkelt.

lettiska vantar

Men trots att det tar lång tid, så är det faktiskt ganska kul. Det är inte lika planlöst som att alltid sticka med bara en färg. Mina lettiska vantar stickas med mycket detaljer och olika färger, så det gäller att ha huvudet med sig hela tiden. Kan tycka att det är ganska trevligt.

Vi får väl se om jag hinner klart med vantarna innan vårvintern övergår i sommar det här året. Kanske får jag sticka klart dem och sen packa ner dem till i höst. Jag hoppas jag hinner använda dem lite den här säsongen i alla fall. Även om det bara skulle vara nån vecka.

lettiska vantar

Årets balkongodling

Samtidigt som jag stickar på vantar, är det hög tid att börja så för årets balkongodling. Det här året har jag en inglasad balkong och tänkte därför satsa på att odla både tomater, ärtor och gurka. Och så kanske lite jordgubbar. Medan jordgubbarna och gurkan behöver ytterligare lite värme för att klara den första tiden, så är det inga problem att sätta ärtorna och tomaterna redan nu.

odla på balkongen

Tomater

Det här året valde jag att plantera Romantica tomater. De är ju så galet goda. Förra året gjorde jag misstaget att ta vanliga körsbärstomater. Och det funkar ju. Jag äter dem gärna året runt. Men när jag odlar, då vill jag odla det godaste som finns. Förra året var jag skeptisk till att det verkligen funkade att odla tomater från en redan uppvuxen tomat. Nu går jag in i odlingen med mycket mer självförtroende, och då blev det Romantica tomater.

odla tomat balkong

Ärtor

Har en sommarförtjusning i att göra fransk potatissallad med mycket sparris och ärtskidor. Lite halloumi och kanske några jordgubbar på det. När jag googlade på vad man kan odla på en balkong, var det ofta jag såg ärtor av olika slag dyka upp. Här kan jag förbereda för oändligt med potatissallad, tänkte jag och köpte direkt två olika sorters ärtor. Låga varianter. Kommer definitivt inte ihåg vad de heter. Jo, den ena heter Meteor.

Hoppas det blir galet gott. Gillar ju både ärtskott och skidorna. Har också hört att ju mer man plockar, ju mer växer det. Välkommen på ärt-bananza i sommar!

odla ärtor

Fler projekt

Föregående
Föregående

Hitta tyg på second hand: Upcykling av gamla kläder & stuvar

Nästa
Nästa

Jag har flyttat till Umeå!