Växter för din hängampel: 5 krukväxter som trivs i ampel

Amplar. Nyckeln till att äga fler krukväxter än vad du egentligen får plats med. Häng en ampel i varje fönster, i taket, på balkongen och från hyllkanter. Häng amplarna på väggen och bokhyllans sida. Det finns ingen regel på var du kan hänga din ampel, mer än att det ska hålla en för en kruka och en växt.

Med andra ord. Vill du fylla hela ditt hem med gröna vänner. Då är en hängampel din vän. Eller amplar, plural.

Men visst finns det växer som passar sig lite bättre i en ampel än andra. Av egen erfarenhet tycker jag att små växter alltid funkar i en ampel, no matter the shape. Det är när växterna växer till sig lite som vissa plantor lämpar sig bättre för en ampel än vad vissa andra blommor gör. En fullvuxen Garderobsblomma gör sig bättre i en stående kruka, till exempel.

Hängampel för mer växtplats

Det är ingen överraskning att amplar har en plats i mitt hjärta, va? På den här sidan hittar du ju en shop med handknutna amplar i olika längd och designer. Den lilla webbshopen växte fram ut just peppen i att kunna skapa mer space för mina krukväxter, och det i form av amplar.

Jag är ju trots allt bara en crazy plant lady med målet att fylla hela mitt hem med växtligheter. Och då behövs alternativa platser att ställa dem på. Sen att amplar med hängande växer i är en fröjd att pryda inredningen med, det är en stor bonus. Jag älskar att mjuka upp ett rum med en riktigt bohemisk ampel i en mysig färg.

makrameampel
hängampel

Växter som trivs i hängampel

Så vilka växer trivs i en hängampel då? Generellt är det de som växer neråt. Ja, det känns kanske logiskt. En ampel som hänger passar väl ihop med en blomma som gör detsamma. Men, jag lovar. Vi ska gå in på mer konkreta tips än så.

5 växter du kan hänga i din ampel

Ampellilja

Ampelliljan. En klassiker när det kommer till hängande blommor inomhus. Växten är fyllig, spretig och växer neråt. Ampelliljan skjuter även ut skott som hänger ännu lägre än dess blad, en look som passar utmärkt i en ampel.

ampellilja hängande ampel

Gullranka

Gullrankan är precis som ampelliljan ett klassiskt val för en hängampel. Den kan också vara min personliga favorit. Det är också en blomma som tål mörkare platser i hemmet. Och det är ju perfekt eftersom du kan hänga amplar även i hörn som inte har ett fönster bredvid sig.

Murgröna

Murgrönan slingrar sig gärna neråt i meterlånga grenar. En murgröna är alltså för dig med högt i tak. Eller som har magiskt gröna fingrar. Alla mina murgrönor har faktiskt dött, och inte vet jag varför. Men! De är fina när de väl lever. Jag älskar att ha dem i en ampel och låta grenarna få slingra sig ner till golvet. Kanske att jag ska ge mig på ett nytt försök med en mugröna…?

ampel makrame

Hjärtan på tråd (Lyktranka)

Hjärtan på tråd är den söta lilla växten som ser ut, som den heter, att ha hjärtan på tråd. Den är väldigt nätt som växt och därför passar den i en ampel som är lite mer avskalad i detaljer. Kanske som växt i ampeln Eleonora jag knyter för hand här i Umeå?

Zebrablad

Zebrablad är en av mina favoriter! Jag älskar de fina bladen som skimrar lite i silver. Tyvärr är de inte sådär otroligt förtjusta i den norrländska vintern så jag har för tillfället ingen hemma. Men deras buskiga utseende är ju grymt gulligt i en hängande ampel. Kan varmt rekommdera!

ampel umeå
hängampel

Ampel att hänga din växt i

Jag skulle gärna höra från dig om du har någon favoritväxt att hänga i en ampel. Som en hopplös växtälskare är jag ständigt på jakt efter fler söta blommor som kan flytta in hemma hos mig.

Är du däremot på jakt efter en ampel som passar dina krukväxter, spana in amplarna i Antemums webbshop. Där hittar du amplar i olika längder, handknutna av mig här i Umeå.


Föregående
Föregående

Odla kryddor och grönsaker på balkongen och hemma i fönstret i vår

Nästa
Nästa

Hitta tyg på second hand: Upcykling av gamla kläder & stuvar