Odla kryddor och grönsaker på balkongen och hemma i fönstret i vår

Min favoritsäsong börjar närma sig! Odlingssäsongen. Hade jag kunnat, hade jag odlat typ allt från gurka till potatis och bär. Men, som boende i lägenhet har jag inte riktigt den ytan. Här får vi nöja oss med att odla kryddor och grönsaker hemma på balkongen, och i fönstret, i vår.

Men vet du vad? Det är inte helt hemskt heller. Förra året fick jag plats med tomater, gurka, paprika och en del blommor på bara min balkong. Det ska väl gå att upprepas?

Vad kan man odla hemma?

Naturligtvis har jag funderat på potentiella odlingar ända sen jag plockade ner mina plantor i september förra året. Jag är ett år av erfarenheter rikare, och den kunskapen vill jag använda mig av.

Värt att notera, är att jag bor i Norrland. Hit kommer våren ganska sent (eller typ inte alls). I mitten av maj börjar det värmas upp ordentligt, men innan det kan vi utan problem ha nollgradigt på natten.

Tankarna har ju självklart gått i stil med vad kan man odla hemma?, och vilka grönsaker kan man odla i Norrland?. För det var lite på håret att mina grönsaker inte skulle mogna innan hösten 2023. I slutet av augusti slog det om. Typ sådär 6 veckor efter min mammas (som bor i Sörmland) grönsaker gick att äta.

Men det är såhär. Förra året var jag late to the party. Jag försådde mina grönsaker i slutet av mars. Mer rimligt är nog att sätta fröna i mitten på februari (så typ nu) och ställa dem i ett soligt fönster. Så det är vad jag gör!

När kan man odla grönsaker?

Det är typ mitt bästa tips vad gäller att odla grönsaker hemma: så dem i tid. Du behöver såklart inte ha lika bråttom om du bor i Skåne, men bor du längre norrut. Ja, då kanske du vill hinna sätta dina frön innan mars rullar in. Eller så vill du så dem tidigt, så du kan sätta upp dem tidigt. Jag är som sagt inte helt hemma med Skånevåren, så jag kan inte säga helt säkert.

Så sår du frön som blir grönsaker

Börja med att sätta dem i en såbädd, gjord för att driva upp frön till små plantor. Det finns att köpa färdiga, eller så kan man också göra en egen av typ äggkartonger. Dock tycker jag att en i plast funkar allra bäst, så inget vatten blöter sönder kartongen. Ställ fröna i ett ljust fönster och vattna ofta.

När plantorna är ungefär 10 cm kan du flytta över dem till större krukor så de får mer jord (=mer näring). Här brukar jag låta dem få bo tills att de ska planteras om till sin stora, slutliga kruka. Låt dem fortfarande få bo inomhus, i ett fönster med mycket dagsljus.

Nyuppkomna plantor i såbädd…

…och några veckor senare när de planterats om.

Och tillslut, när plantorna växt ur sina mellankrukor så vill de flytta in i stora, rymliga krukor. Det är även i de här krukorna som jag brukar ställa ut mina plantor på dagen, när temperaturen är varm nog, så de får vänja sig vid utomhuslivet.

Och så håller jag på tills att nätterna når typ +10°. Då vet jag med säkerhet att mina grönsaker kan stå ute på natten utan att frysa ihjäl.

Det här odlar jag 2024 (i Norrland!)

Gurka

Det bästa jag odlade förra året var gurka. Så gott det var?! Älskade att spatsera ut på balkongen och plocka en gurka till maten. Så det vill jag ju självklart göra om. I år odlar jag en gurka som kan sås både i friland och i kruka. Picolino F1 från Nelson Garden heter den.

Har du provat den? Är den god? Berätta gärna i kommentarerna!

Gurkor in the making 2023!

Två av de första jag skördade. De sista blev nästan dubbelt så stora!

Tomat

Förra året blev det körsbärstomater. Och även då det var nice att ha, var de inte av den godaste sorten. I år blir det noggrann undersökning av vilka tomater som 1. Går att odla i kruka, och 2. Är riktigt goda.

När jag odlade tomater 2022 gjorde jag misstaget att plocka frön från köpta tomater. Romanticatomater. Och ja, de är jättegoda. Men nej, de är ett helvete att odla. Dessa darlings blir typ två meter höga, tar jättelång tid och behöver mycket kärlek. Alltså inte riktigt en kruktomat för balkongen.

Det blev, med andra ord, inte så jättemånga tomater under 2022, nej. Är 2024 året då jag lyckas kombinera mina två föregående års misslyckanden?

Sallad

Jag försökte odla sallad förra året, men det misslyckades lite? Jo, jag vet. Jag är också förvånad hur man misslyckas med att odla sallad. Den här sommaren är jag fast besluten att lyckas dock. För återigen så är det en så god sak att ha hemma.

Sorter som jag vill stoppa i min salladsskål det här året är ruccola, nån krispig goding och machê mot slutet.

Kryddor

Jag ser framför mig ett köksfönster fullt av persilja, basilika, oregano, timjan. Mmm, ja. Från förra året vet jag hur viktigt det är att odla mycket av varje krydda. Jag och min sambo, Johan, tenderar att riktigt ösa på med kryddor när färska finns till hands, så efterfrågan trumfar alltid utbudet.

Men så är ju också frågan: ska man ge sig på att försöka odla lite vitlök?

Chili

Johans favorit från förra året var chilin. Jag odlade två krukor av en rätt stark chili som blev succé. Och det bästa med det var att när frukterna började bli lite övermogna, kunde vi ta in dem och låta dem torka.

I år blir det samma visa! Dock tänker jag plantera de båda krukorna med lite mellanrum för att få dem att mogna i olika omgångar.

Odla hemma 2024: vad odlar du i vår?

Man behöver, tack och lov, inte vara expert för att odla hemma på sin balkong eller i sitt fönster. Kan en amatör som jag, så kan du också. Jag lovar! Börja smått, med enkla grönsaker och jobba dig uppåt för varje år.

Ta gärna inspiration från min odlingslista. Jag kan rekommendera att odla tomater gjorda för balkongodling. Och chili i kruka. Men det beror ju såklart på vad du gillar att äta.

Vad ska du odla i vår och sommar?


Nästa
Nästa

Växter för din hängampel: 5 krukväxter som trivs i ampel