Så virkar du hängselbyxor till ett barn + tips på mönster

Det var strax innan jul och nyår som jag fick äran att virka ett par hängselbyxor till min väns ettåring. Lillkillen skulle ha något att ha på sig under långhelgerna, så det var bara att sätta nålen till verket. En utmaning so visade sig bli både kul och prävande.

För inte är det lätt, att virka hängselbyxor till ett barn som inte är på plats. Men det gick bra! Ett par virkade hängselbyxor blev det, och dessutom passade dem.

Virka hängselbyxor till ett barn

Barn växer så det knakar. Och det gör det lite extra krångligt att virka hängselbyxor (eller vad som helst, för den delen) till dem. Jag skulle säga att det finns två saker som blir lite extra nödvändiga när man ska virka kläder till barn:

  1. Ett bra mönster anpassade för barnets ålder

  2. Längden på barnet du ska virka kläderna till

Och såklart, sikta alltid på att virka en storlek eller två för större. Jag virkade byxor till en kille på drygt ett år, men virkade efter mönstret som riktade sig till barn på 1,5 år. Det var ingen större skillnad i just det här mönstret, men tillräckligt för att den lille ska ha något att växa i. Och framförallt, att de inte skulle vara för små redan när han fick dem.

Mönster för hängselbyxor till barn

Jag använda det här mönstret när jag virkade hängselbyxorna. I det stora hela tycker jag det var ett ganska bra mönster. Det är skrivet på engelska, så en fördel är ju om man kan engelska virktermer. Men du kommer nog inte ha några problem med att översätta heller, det mesta återkommer titt som tätt.

Dock tycker jag att det var småsaker med det här mönstret som gjorde det svårt, som den nybörjare på mönster jag är. Det krävdes att jag gjorde fel och repade upp vissa partier, innan jag fattade var jag skulle börja med nålen eller var jag skulle börja på nästa panel. Sånt som träder fram bra om man kollar på en Youtube-tutorial, men som tappas bort lite i skrivna mönster.

Men vet du vad? Ut på andra sidan kom vi ju.

Så… hur var det då?

Jo, men som sagt. I det stora hela hade jag inga direkta problem med virkningen. Jag får nog också räkna in att jag inte virkat sådär jättemycket innan det här. Då är det ju klart att det blir lite svårare. Annat vore ju faktiskt konstigt.

Hade jag virkat efter just det här mönstret igen, hade jag gjort knapphål i ryggen istället för hål till flärparna. Och så hade jag nog valt ett garn med lite mer stretch (nu använde jag Drops Paris). Jag kommer nog titta tillbaka på byxorna om några år och tänka shit, så rookie jag var. Men just nu, idag, är jag nöjd!


Mer DIY’s

Föregående
Föregående

Jag har flyttat till Umeå!

Nästa
Nästa

Projektdagboken: Stickad tröja & en volangtopp