Staycation & semester i Sverige: Mysiga dagsutflykter i Sörmland

Att åka på semester i Sverige känns i år mer aktuellt än någonsin. Vare sig det gäller en längre semester med familjen eller små utflykter under dagen så är vårt land en guldgruva av resmål på sommaren. Så varför skulle man inte planera en sommarsemester i Sverige? Personligen tycker jag semestern är mer än bara resan man gör till en annan plats. Semestern är också alla de dagar av dagsutflykter och småturer runt om i närområdet.

Semester i Sverige: Sörmlands smultronställen

Jag är uppväxt i Sörmlands lilla stad Katrineholm och under mina år som sörmlänning har jag kommit att samla på mig en del favoriter i mitt län. Vare sig du bor i Sörmland och vill få en påminnelse av vad som finns i närområdet, eller är på besök och vill utforska stället: Den här guiden om platser att se och besöka i Sörmland, är för dig.

> Res i Sverige: Städer att besöka under en roadtrip på västkusten

Malmköping

Grinda glass

Jag önskar så att världen är så pass lugn att jag hinner besöka Sverige innan sommaren är slut. Det finns mycket runtom mina hemtrakter som jag tycker om att göra under sommaren. Däribland finns Grinda Glass och borde vara ett måste när man är på semester i Sverige. De öppnade för några år sedan och gör sin egna glass med olika smaker varje gång jag kommer dit. Ligger en liten bit utanför Malmköping, mot Katrineholmshållet. För dig som inte har bil vet jag att det går bussat ut hit med Länstrafiken Sörmland.

grinda glass

Katrineholm

Djulö Herrgård

Djulö Herrgård är en klassiker på sommaren för Katrineholmsbor. De har inte bara glassbar och en flotte på sjön utan de brukar även vara duktiga på att ordna kvällskonserter och uppträdanden då och då. Förutom att det är en trevlig plats att besöka med barnen, är det även ett grymt ställe för att knäppa några bilder till Instagram. En semester i Sverige borde också få vara med i flödet!

Second hand i Katrineholm

Röda Korset & PMU

Katrineholms två bästa second hands är Röda Korset och PMU. Röda Korset ligger nära centrum och har bra utbud när det kommer till kläder och tyger, sånt som går att pyssla med. Röda Korset har ju en ganska bra standard i hela landet och Katrineholms butik är inget undantag.

PMU är stället att gå till om ni letar efter möbler eller typ husgeråd: tallrikar, vintageglas, gammaldags koppar, bestick, gjutjärnsgrytor. You name it. Här hittas det som på riktigt är vintage. De har bättrat sig på klädfronten, men jag skulle säga att inredningen är guld här. Och pusselhörnan!

Labyrinten på Ericsberg

Labyrinten är för alla er med barn. Och för alla er som, likt mig, inte riktigt växt upp än. Nu var det riktigt länge sedan jag var inne i labyrinten, den är av förklarliga skäl inte lika rolig på vintern. Dessutom har jag sedan länge luskat fram tricket till hur man hittar mitten. Vill du ge det ett försök så ligger Ericsberg bara en kvart från Katrineholm. En mysig dagsuttflykt!

ericsbergs slott

Fridhems kaffestuga

Utanför Sköldinge finns ett mysigt café med hembakt fika. Åkte hit ibland på vintrarna för helgfrukost, då är det extra mysigt. Caféet ligger i ett gammalt rött hus med plats för utomhusservering på somrarna. Är du påväg nånstans och åker förbi är det ett perfekt ställe för en liten fikapaus.

Julita Gård

Det är inte sällan som folk vet vad Julia Gård är, utan att ens hört om Katrineholm. Ja, det är så populärt. Julita Gård går långt bak i tiden, för 1000 år sedan var det troligtvis ett kloster och sedan dess har det funnits på plats. Nu är det ett museum och påminner lite om Skansen i Stockholm. Det är väldigt mysigt, för både barn och vuxna.

Nyköping

Nynäs Slott

Vi fortsätter sverigesemestern nedåt i landskapet, till en av de sydligaste städerna vi har i Sörmland. Nästan varje kommun har en handfull slott och herrgårdar att besöka, Nyköping är inget undantag. Nynäs Slott besökte jag för några år sedan och blev glatt överraskad. De har guidade turer runt slottet som faktiskt är intressanta och en bakgård med trädgårdsbutik och plats för att fika.

nynäs slott

Stendörrens Naturreservat

Stendörrens Naturreservat är så mycket barndomsminnen för mig. Min farfar och farmor har husvagn i området, och på somrarna åkte vi alltid hit med deras båt. Det är en otroligt fin skärgård med små öar att lägga till vid och bada från.

Självklart går det även att åka bil hit och gå ut på de närmsta öarna, de har byggt gångbroar runt ett gäng större stenhällar så man kommer faktiskt en bra bit ut. Det bästa med det är att man faktiskt kan få en ganska bra bit mellan sig grannen. Stendörren har gott om små hörn att gömma sig vid.

Parkeringen som hör till är gratis, stor och nära själva badplatsen. Det må se ut som att halva Sörmland hittat hit när ni rullar in, men det märks knappt eftersom stället är så stort. Perfekt!

IMG_0397.JPG
IMG_0400.JPG
IMG_0399.JPG

Oxelösund

Skärgårdsvåfflan

Skärgårdsvåfflan ligger i utkanten av Oxelösund, precis där den härliga skärgården tar vid. Caféet ligger i ett gammalt hus som på 1900-talet användes som barnkoloni. En riktigt bra dagsutflykt till den sommarsköna halvön Femöre, med ännu godare våfflor. När jag var där gick jag självklart in för en rejäl chokladbomb, men det finns även matigare våfflor. Jag har även för mig att det går att välja sin egen topping helt och hållet. Det är ett riktigt populärt ställe, så kom i tid för att undvika de långa väntetiderna som kan bli.

> Läs också: En våffelfika på Skärgårdsvåfflan i Oxelösund

DSCF4064.jpg
DSCF4031.jpg
IMG_5080.jpg

Boda borg

Boda Borg står alltid högt på min lista! Det finns lite överallt i Sverige, och ett av dem hittas i Oxelösund centrum. Det är den perfekta aktiviteten för regniga dagar. Man behöver vara minst tre personer, men roligast är om man kan gå ihop minst två lag (tre till fyra personer i varje) och tävla mot varandra.

Trosa

Trosa är Sörmlands mysigaste stad. Jo, det är nog sant. Det ligger innästlat i skärgården på Sörmlandskusten och bland de stora, gammaldags trävillorna rinner ån genom hela stan. En idyll! Visby, Sigtuna: släng er i väggen. Mitt tips till att uppleva Trosa är att checka in på ett litet bnb, boka middag på en av de urmysiga restaurangerna och spendera dagarna med att fika och strosa runt gatorna. Kanske åk ut till öarna i skärgården?

IMG_0408.JPG
IMG_0407.JPG

Bomans Glass

Om ni är i Trosa på sommaren rekommenderar jag att äta glass på Boman Glass. De har sin butik precis där ån mynnar ut i Östersjön och serverar så härligt krämig gelato. Glassmakerna verkar variera från dag till dag och det är nästan så det smakar Italien.

IMG_0405.JPG
IMG_0411.JPG

Mariefred

Gripsholms slott

Mariefred är en fin stad i sig, men har även en del sevärdheter att spana in. Den mest kända är Gripsholms Slott som varit med om mycket i sina dagar. Först och främst så byggdes de på sent 1300-tal, och sen dess har det varit fängelse för Gustav Vasas söner och hem till Hedvig Eleonora. Även om du väljer att inte gå in, så är det mysigt att strosa runt på slottets innegård och runt bland trädgårdslanden och växthuset.

DSCF1728.jpg
DSCF1741.jpg

Kafé Klavér

10 minuters bilfärd utanför Mariefred ligger Kafé Klavér. Förutom god fika (där man själv får skära tårtbiten!) har de även föreställningar, djur att spana på och en utsikt över Mariefred. Hit kommer man genom att följa vägen som går runt Mälaren, eller slå in cafét på kartan. Det är nog lättast så. De sörmländska små landsvägarna kan bli… små.

Tåget

Ångtåget mellan Mariefred och Läggesta-Taxinge är över hundra år gammalt. Och det går att åka med! Det kan inte bara vara jag som är imponerad av det? Med tåget kommer du nästan till Taxinge Slott, vilket är ännu en plats värd att besöka.

DSCF1749.jpg
IMG_7437.jpg

Södertälje

All right, genom åren har jag varit fast besluten att skriva bort Södertälje som en plats där det finns saker att göra som inte är Tom Tits. Sen flyttade jag till södra Stockholm och började åka på lunchdates med min mamma som jobbar i Södertälje. Rätt som det är poppar det fram ett guldkorn här, något intressant där. Det finns massor av trevliga saker att spana in runt Södertälje. Här är några av dem.

Trädgårn i Södertälje

Precis utanför stan ligger gårdscaféet Trädgårn. Här kan man spana på plantskola, köpa blommor till hemmet, fika i trädgården och njuta av friheten som är naturen. På sommaren är det här en dröm att spendera en timme eller så på. Man kan också köpa med sig råvaror som de odlat själva, allt ekologiskt.

DSCF2969.jpg
DSCF2975.jpg
DSCF2959.jpg
DSCF2950.jpg
DSCF2963.jpg

Stadsmissionen i Södertälje

Efter ni andats frisk luft en stund, åk in till centrum och gå på second hand! Stadsmissionen ligger precis vid vattnet och har så! Bra! Utbud! Utan att de dragit upp priserna. Det jag gillar med den här second hand-butiken är att de har en textilavdelning där kläder som inte sålts reas ut som tyger istället. De har också en stor bokavdelning och väldigt hjälpsam personal.

IMG_9791.JPG

Har du några tips om Sörmland eller närområdet? Eller från nån annan plats i Sverige som vi bara inte får missa? Berätta gärna!


Upplev Gotland

Föregående
Föregående

Road trip längs Sveriges västkust: Platser att besöka från Strömstad till Smögen

Nästa
Nästa

Rundtur av sommarsoliga Visby, Gotland