Sy egna kläder: Enkla saker att sy som nybörjare

2021 är året då jag lärde mig att sy. Helt av en slump. Det kan man nästan inte tro, min mamma syr konstant och med tanke på min besatthet av att pyssla antog nog många att även jag sydde en del. Men det dröjde alltså tills 27 års ålder innan jag började sy mina egna saker. Allt började med en second hand-runda och en googling på “sy om gamla kläder”. Ett linne blev en crop top och en jeanskjol kortades av.

Och så hittade jag kreatörer som visade upp enkla saker att sy. Vad man kan sy som nybörjare. Hur man syr egna kläder. Det bästa var, att det såg inte ens ut som världens svåraste grej. Jag tänkte att kan se sy egna kläder, så kan väl jag hitta lite saker som jag kan sy.

Från ingenstans hittade jag tyger att sy i. Ville testa sy en klänning som passade för varma sommardagar. Snubblade över snygga plagg som inte gick att leverera till Sverige men som såg lätta ut att återskapa hemma. Ni vet, såna saker. Sen gick det över i ett mysigt tidsfördriv, ett utlopp för kreativiteten. Och nöjdheten av att ha skapat ännu ett plagg. Blev lite besatt där ett tag. Vips så var jag där, sydde egna kläder. Ni ska få se idag!

> Läs också: Såhär syr du en klänning av en kjol

Tips på enkla saker att sy

Jag älskar att se vad andra sytt. Det är en galet bra inspirationskälla för vad jag själv kan skapa. Ofta är det ganska enkla saker att sy. Dessutom är det så mycket roligare att inspireras av nåt som man vet har skapats för hand, snarare än en massproduktion. Det känns närmre och lättare att återskapa. Lite mer nåbart liksom. Jag har inspirerats av så många duktiga kreatörer att det inte känns mer än rätt att jag delar med mig av det jag gjort. En del av det har setts på min Instagram, men inte allt. Nu är det väl kanske en tre, fyra månader sen jag började sy saker så allt jag gjort hittills är absolut uppnåbart att sy om ni också är nybörjare.

Hängselbyxorna i mina drömmar

Favoriten hittills är hängselbyxorna jag sydde för nån månad sen. De är inspirerade av en design från ett Brighton-baserat företag, men eftersom England gått ur EU är det galet dyrt att skicka över. Och det känns ju svårt när man inte vet storlekar. Så jag måttade om dem, justerade smådetaljer och skapade mina egna. Processen var mycket enklare än vad jag trodde så det slutade med att jag gjorde ännu ett par fast med kortare byxor. Nu har jag två! Och det bästa? De passar mig perfekt, är gjorda av en gammal gardin och tyget kostade inte mer än 30 kr.

Här är videon jag utgick från när jag gjorde mina hängelbyxor. Kan rekommendera!

DSC06766.jpg
DSC06777.jpg
DSC06780.jpg

Linne med volanger

En annan gardin som jag hittade på second hand är den här. Gingham-mönster i grönt och vitt med en volang längs hela sidan. Såg den i butiken och visste direkt vad jag skulle göra med den. En crop top med volang i midjan och volanger till axelband.

Om du är nybörjare och letar efter så är det här level superenkel. Även om du inte hittar ett tyg med volang är det enkelt att sy dit. Det som kan bli lite krångligt med den här toppen är dragkedjan som sitter i ena sidan. Men det klarar ni!

Om ni vill se en video på hur jag sydde och måttade den här toppen så finns det en reel att spana in på min Instagram. Den hittas här!

DSCF3779.jpg
DSCF3794.jpg
DSCF3818.jpg
DSCF3802.jpg

En filt till att passa en barnvagn

Okej, så en liten virkning smyger sig in bland sykreationerna. Men bara för att den här filten är så lätt att göra! Hur man virkar en filt är ett av mina mest googlade inlägg nånsin och termen nybörjare nämns i många av sökordsfraserna. Så jag tänkte, kanske är det nån av er läsare som letar efter exakt det här?

Den här filten är den andra filten jag virkat. Jag började med en likadan, fast större, till mig själv och när min bästa vän fick syn på den ville hon ha en liknande till sin sons vagn. Filten är gjord av ullgarn och all info om hur jag gjorde den hittar ni i det här inlägget.

Ps, visst har mitt lilla hjärtebarn fått ett fint rum? Instagramvänligt och allt!

DSCF3337.jpg
DSCF3333.jpg
DSCF3365.jpg

Co-ord set i gult

Jag har en paljettopp som jag älskar att använda och som är väldigt bekväm på sommaren. Så jag funderade på om det gick att göra samma design fast i annat tyg. Det var så den här toppen kom till liv. Allt jag gjorde var att rita av alla delar som behövdes för att skapa den och sydde ihop alltsammans. Min andra topp har en dragkedja i ryggen men jag tyckte det kunde vara fint med knappar på den här.

Väl gjord hade jag lite tyg över, precis så att jag kunde göra ett par shorts till. Ett sommarset, helt enkelt! Perfekt för varma dagar. Det är verkligen enkelt att göra, trots att det kanske inte ser ut så. Allt man behöver göra är att hitta ett par shorts och ett linne man gillar formen på, rita av, klipp ut och sy ihop.

För toppen klippte jag ut två av alla paneler (viktigt att spegla dem så de passar ihop!) och sydde först ihop alla delar på insidan respektive yttersidan till långa paneler. Sen sydde jag ihop de två panelerna på över- och undersidan samtidigt som jag stack in axelbanden i samma söm. Avsluta med att måtta var knapparna ska sitta, sy ihop de öppna sidorna på bakpanelerna och glöm inte att vika in kanterna så de hamnar på insidan. Fäst knappar och gör knapphål. Klart!

DSCF3211.jpg
DSCF4079.jpg
DSCF3250.jpg

Slip dress i rostfärgat mjukistyg

Det första lyckade plagget jag nånsin sydde var den här dundersköna klänningen. Jag hittade stuvtyg i mjukt tyg som precis räckte till en midilång klänning med slits på sidorna. Det var en kamp att sy den, med tygets kanter som alltid rullade ihop sig. Och på grund av det tog det oerhört lång tid. Men åh, så skön den blev. Har haft på mig den här så mycket under sommaren. Vill helt klart sy en till. Fast i ett annat material, för att slippa dödsmatchen med tyget.

Den här klänningen gjorde jag genom att följa det här blogginlägget.

DSCF2846.jpg
DSCF2842.jpg

Syprojekt att pyssla med hemma

Där har ni alla mina syprojekt som jag lyckats ro i land de senaste månaderna. Det ska ju såklart tilläggas att jag trasslat till det rejält i projekt som jag inte avslutat och som därför inte kommit med här. Så ni inte tror att jag är nåt underbarn i att sy. Nu får vi se vad nästa projekt blir! Ska leta runt lite på second hands efter tyg och se vad som inspirerar mig. Det är ofta så jag går till väga. Hur är er process? Brukar ni hitta ett projekt först och leta material som passar, eller tvärtom? Vill veta!


Mer DIY-inspo

Föregående
Föregående

Min flytt till Spanien: En bilresa genom Europa

Nästa
Nästa

Mysig sommarsemester i Norrland: Att göra i Skellefteå