Virka en babyfilt: Tips på att virka för nybörjare
Jag har hittat en ny hobby! Att virka. Hittills har jag virkat två filtar, ett projekt som visat sig vara perfekt för alla oss som är nybörjare på att virka. Att ge sig på att virka en filt, utan att nånsin virkat förut, visade sig vara lättare än vad jag nånsin trott. Tidskrävande, men lätt.
Hur lång tid det tar att virka en filt beror lite på storleken. Kanske har du hittat till det här inlägget för att du vill virka en babyfilt, då kommer det gå betydligt mycket fortare än om du väljer att ge dig på den större pläden. För en nybörjare är starten lite trög, men när du väl virkat några varv så lovar jag att du tuffar på med rasande fart.
Virka för nybörjare: babyfilt & fullstorlek
Vare sig du vill virka en babyfilt eller en större variant, så är det samma mönster du använder dig av. Jag hittade ett mönster som jag gillade här, men nybörjare som jag är hade jag väldigt svårt att fatta vilket typ av stygn jag skulle göra när, och framför allt hur.
Jag valde också att endast använda mig av en färg, vilket troligtvis hjälpte mig lite på traven. Vill du däremot använda dig av fler färger, kan jag tipsa om att spana in originalmönstret jag länkade. Om du hellre vill läsa ett mönster/guide på svenska, och som går igenom hur du virkar stygnen halvstolpe och smygmaska - då är det bara att fortsätta läsa!
Och du - tagga mig gärna på Instagram (@antemum.se) ifall du lägger upp din färdiga filt (jag är ju allt nyfiken på att se hur den blir)!
> Läs även: Såhär virkar du en topp med ripple stitch
Virka en filt med halvstolpar och smygmaskor
Halvstolpar och smygmaskor är kombinationen som ger den fluffiga, mysiga texturen på filten. Det är ett perfekt mönster för en nybörjare som vill ge sig in i virkning, halvstolpar och smygmaskor är lätta att lära sig.
Jag själv har virkat två filtar med det här mönstret, båda gångerna med liknande garn. Min första filt blev den större av de två filtarna som jag beskriver i det här mönstret, och den andra är babyfilten med mått som passar i en barnvagn. Här nedan har jag listat vad du behöver.
Virka en babyfilt, ca 65 x 65 cm
En virknål som är 9-10 mm i diameter
Ca 10 st chunky garn. Jag använde mig av Drops Snow garn i färgen pastellblå, där varje nystan innehåller 50 g garn. Det brukar stå vilka garn som passar till vilka stickor, och jag följer blint att stickors mått = ungefär virknålsens mått. Mitt tips är att leta efter garn där stickorna ska vara 6-10 mm (mitt var för 8 mm där jag använde en nål på 10 mm).
Virka en stor filt på 120 x 160 cm
En virknål som är 9-10 mm i diameter
Ca 16 st chunky garn á 100 gram per nystan. Jag använde det här garnet. Och även här använde jag en nål på 10 mm.
Virka en filt som nybörjare: såhär gör du
Första varvet: startkedjan
Det första du behöver göra är att virka en så kallad kedja. Det här gör du genom att trä på en ögla på nålen som du kan förminska genom att dra i tråden. Börja sedan skapa nya maskor genom att virka luftmaskor från din ögla, tills dess att du börjar få något som ser ut som en kedja. Jag räknade med ungefär en maska per centimeter, så här är antalet maskor jag valde att använda:
Till babyfilten, som passar en barnvagn: 60 st maskor
Till den stora filten, 120 x 160 cm: 120 st maskor
Andra varvet: smygmaskor och halvstolpar
Här ska du använda dig av varannan smygmaska och halvstolpe Börja med att göra en smygmaska i den andra maskan från kanten, på den första raden du precis gjort. Gå sedan vidare till nästa maska och gör en halvstolpe genom den. Fortsätt tills att du kommer till slutet på din kedja, som ska sluta med en smygmaska. Där ska du vända om och påbörja nästa varv. För att göra det, gör en luftmaska (samma som du gjorde i första varvet) och påbörja varv tre genom att först virka ihop den förra raden med en smygmaska, följt av en halvstolpe.
Tredje varvet och framåt
Fortsätt på precis samma sätt som du gjorde under det andra varvet. Se till så att smygmaskor görs i smygmaskor och halvstolpar i halvstolpar. Efter ett tag kommer du se ett mönster och det blir lättare att förstå var du ska göra dina maskor. Men en tumregel är att nålen alltid ska igenom hålet i mitten av maskan du gjort på föregående varv.
Byta garn när tråden tar slut
Att byta garn när tråden tar slut var något av det svåraste för mig. Mest för att jag aldrig virkat förut och inte riktigt visste vilket som var bäst. Tekniken som jag tillslut landade i var att lämna stumpar på ungefär 15 cm och i efterhand sy in dem bland stygnen i filten. Jag passade även på att göra subtila knutar som jag sen kunde gömma i mönstret. Det fina med att det här är ett mönster med mycket textur och tjockt garn, är att det är enkelt att gömma trådar som blir över utan att behöva lägga allt för mycket precision på det.
När du tycker att din filt fått den längd du är nöjd med, så avslutar du med att dra igenom garnet genom öglan och syr sedan in stumpen som blir över i filten, på samma sätt som du gjort tidigare.
> Mer DIY och pyssel: 3 DIY-tips för att snygga till din kruka
Är det svårt att börja med virkning som nybörjare?
Att börja med en filt när man är nybörjare inom virkning kändes ganska dumt först. Det är ett stort projekt att ta sig an, men det betyder inte att det är svårt. Tvärtom - en filt är nog typ det lättaste man kan börja med. Men förvänta dig inte att du ska bli klar med den redan inom en vecka. Mitt tips är att se det som ett längre projekt där du gör några om kvällen.
Redan efter några vändningar kommer du känna att du har koll på vad du gör, och efter det kommer allt gå som på räls. Så nej, det är inte svårt att börja med virkning. Speciellt inte om man börjar med ett projekt som är utformat för nybörjare, och kom ihåg att det alltid finns hjälp att få på Youtube.
Har du som läser några tips eller idéer som kan hjälpa en nybörjarvirkare på traven? Hit me up i kommentarerna!