DIY med lufttorkande lera hemma: Underlägg av självtorkande lera

DIY

Det var av en slump som jag hamnade på en Youtube-kanal tillhörande en kreatör som jobbar med keramik. Ungefär två minuter in i videon var jag fast. Jag skulle också lära mig att skapa vackra muggar med lera, plocka fram tallrikar ur fyrkantiga block och duka middagsbordet med sånt jag själv gjort. Ja, det tills keramiken på videon åkte in en avancerad ugn jag absolut inte har tillgång till. Det blev alltså inga keramiktallrikar skapade med mina händer den här gången.

Men det blev ett par glasunderlägg. Efter att ha googlat mig fram till den lufttorkande leran, den som självtorkar utan att man behöver stoppa in den i en ugn med tak på några tusen grader. Den här leran, stod det, kan man skapa all typ av dekor med och låta den torka över natten. Det tog mig inte länge att hitta en hemsida jag kunde klicka hem den här lufttorkande leran från. Sagt och gjort, i helgen förvandlade jag mitt vardagsrumsbord till en wannabe keramikstudio.

Och du, vill också ha lite keramikinspiration och få lite DIY-känsla? Spana in Lolita Olympias Youtube-kanal som är anledning till att jag ens skriver det här inlägget. Älskar hennes skapelser!

DSCF1187.jpg

DIY med lufttorkande lera

Det första du måste veta om självtorkande lera är, det är svårt att skapa sånt du vill använda till middagen. Den lufttorkande leran är inte gjord för att ätas från och den är inte vattentät. Eftersom den inte är bränd i tusen graders värme under lång tid har den inte fått den där barriären som keramiken har, den som krävs för att din skapelse ska hålla för vatten och diskande. Jag har hört om matsäkra glaseringar man kan använda för att kunna ha tallrikarna till typ smörgåsfat. Men är du ute efter att skapa tallrikar för nästa middagsbjudning lär du nog bli besviken av det här inlägget.

Men det mindre robusta resultatet till trots, lufttorkande lera är en fröjd att jobba med. Det är inte bara kul och insupande, det är ett DIY-projekt där slutprodukten faktiskt kan användas till något i vardagen. Det är mina favoritpyssel - jag är inte mycket för sånt som underhåller en för tillfället, men som åker ner i källaren direkt när det står klart.

> Läs även: 3 sätt att snygga till dina krukor med DIY-pyssel

DSCF1238.jpg

Arbeta med självtorkande lera

Likt keramikleran är lufttorkande lera ett projekt för flera omgångar. Med andra ord: att skapa saker med lufttorkande lera tar tid. Och trots det sämsta tålamodet nånsin, var jag ganska nöjd med att behöva dela upp mitt projekt över flera dagar. Det var en återkommande grej att göra framför teven på kvällen, lite som en avslappningsövning jag kunde använda för att varva ner.

Hur ska din lerskapelse se ut i slutet?

Nackdelen med självtorkande lera är att den, som namnet uppenbarligen avslöjar, torkar utan att du gör nåt. Så fort du tar ut den i luften börjar den tekniskt sett att torka. Jag själv märkte att mina hörn efter en liten stund började bli skorpiga och leran blev bucklig när jag blandade den med leran som fortfarande var fuktig. Till skillnad från keramiklera går det inte att tillsätta vatten för att få tillbaka den formbara leran, utan när den börjat torkat är det bättre att börja om ifall det blivit fel. Bäst är därför att ha en ungefärlig tanke på hur du vill att ditt resultat ska se ut när den är färdig. Typ form och större skårade mönster kan vara bra att tänka ut.

Jag började med att klippa ut en pappersstencil för mina hexagoner och litade på min fria hand för skårmönstret. Medan hexagonerna blev bra, fick jag skåra om både en och två gånger innan jag blev nöjd med mitt mönster. Och visst, de mönster jag skårade först fick definitivt rakare och renare kanter än de jag la till sist. Det var också lite svårt att sudda ut de mönster jag inte ville ha kvar vilket kan va bra att ha med sig.

DSCF1249.jpg
DSCF1272.jpg

Att skapa former i självtorkande lera

Nu när du har dina former och ditt slutresultat i baktankarna är det dags att börja jobba! Kul! Här är mitt första tips för själva skapandet: hitta något långt att kavla med. Om du inte vill att dina kreationer ska vara lite ojämna, förstås. Jag använde mig av den kortaste lilla flaska jag kunde hitta och fick därmed underlägg som är lite ojämna här och var. Charmigt, men också ostabilt för typ ett vinglas. Tror det är betydligt lättare att få en jämn yta om du kan kavla ut hela leran samtidigt.

För att forma leran använde jag mig av händer, lerkniv och vatten. När mina former var utskurna var jag noga med att försiktigt sudda ut ojämna kanter och veck i leran med hjälp av lite vatten. Var dock försiktig med just vattnet och använd inte mer än vad du behöver på leran, den klarar inte hur mycket som helst. Är det en kant som inte vill lägga sig kan du alltid sandpappra ner den när leran är torkad. Och på tal om att torka, när du är nöjd med dina skapelser ska de just det. En till två dygn brukar vara nog för att även mitten av dina former ska vara torra. I slutet kan du lägga dem ugnen en stund så de torkar ordentligt, 60 grader är en bra temperatur för att inte knäcka leran.

DSCF1193.jpg

Slipa, måla och lacka självtorkande lera

Fila och sandpappra till ojämnheter och veck som du inte vill ha kvar. Jag filade till mina kanter för att få en mer stilren look på mina underlägg. Självtorkande lera går förvånansvärt lätt att sandpappra ner, har du glömt att fixa till något hörn när leran var blöt är det alltså inte hela världen. Sen är det bara att måla så gott du vill. Jag använde mig av akrylfärg för det var det enda jag hade hemma, men det går bra att använda de flesta sorterna.

Kan man göra självtorkande lera vattentät?

Så var det glaseringen. Går det att göra lufttorkande lera vattentät? Jag skulle säga, ja, till en viss grad. Du kan definitivt hitta lack som skyddar din lera mot vatten. Men du kan nog inte hitta ett som ger din lera samma kvalitet som keramik. Jag skulle undvika att köra eventuella tallrikar och fat i diskmaskinen, samt att inte ha blöt mat på dem. Jag kan däremot tänka mig att en dag fixa ett gäng fat för smörgåsar och fika. Men det är ju upp till var och en, beroende på hur bekväm man är med eventuell lerförgiftning.

DSCF1268.jpg

Köpa färdig eller skapa lera efter recept

Jag köpte min lera färdig. En vit självtorkande lera från DAS, som även finns i terrakottafärg. Det var relativt billigt och jag hade ingen större lust att koka ihop något själv. Men det går att göra! Allt handlar om hur ambitiös du vill vara helt enkelt. Jag skulle vilja testa att göra min egen lera bara för att jämföra hur det håller ihop. Men det får bli en annan gång, kanske när den lera jag köpte tar slut? Har kikat lite på recept och tycker att det här från Victorias Provkök verkar lätt att följa. Hur är det med dig, har du nåt bullet proof recept att dela med dig av?


Mer DIY

Föregående
Föregående

DIY: Enkelt sätt att bygga eget skrivbord i trä

Nästa
Nästa

Häng med på en makeover av vår lägenhet!