Häng med på en makeover av vår lägenhet!

När jag lämnade Sverige gjorde jag mig av med det mesta vad gäller möbler och heminredning jag inte gillade. Det var stolar, ljuslyktor och hyllor jag haft sen jag flyttade hemifrån. Så ja, när jag flyttade till Spanien (och snart därpå till England) för 18 månader sen, fick det åka till återvinningen tillsammans med allt jag inte nödvändigtvis ville ha kvar. Nu är jag nyinflyttad till Stockholm och har en lägenhet att inreda. Den må vara i det minsta laget med ett ifrågasättbart stort badrum - men nog ska den inredas.

Lägenheten som jag och min kille bor i är en nybyggd sådan. Det är rena rama lyxen när man kommer från att torka fukt från fönsterrutorna i en gammal, viktoriansk lägenhet. Men det är också döden för all typ av udda karaktär i hemmet. Inte för att det gör nånting, egentligen. Vi får bara jobba lite mer på att på ett hyrvänligt sätt, sätta vår egen karaktär på lägenheten. Vi har en makeover framför oss!

Makeover i en hyresrätt

Vad som är viktigt nu är att det blir rätt. Därför har vi valt att samla ihop tillfälliga möbler från second hand, vänner och familj. Vi har fått en hel del från mina närmsta i Katrineholm - allt från skrivbord till soffa. Vi har hittat billiga speglar och vardagsrumsbord på second hand och även då de definitivt inte passar vår lägenhet, så är det skönt att ha nåt för tillfället. Allt som vi samlat på oss och planerar att byta ut är sånt som kan säljas vidare eller skänkas.

Men förutom att det ska passa lägenheten nu, vill jag också vara noga med att det ska passa vårt nästa hem. Vår lilla tvåa i Hägersten är inte där vi ska bo för alltid, vi kommer nog flytta under nästa år. Troligtvis lär det väl bli precis när jag känner mig färdiginredd här, då. Därför känns det ju inte annat än vettigt att tänka igenom våra köp så att alla möbler, dekorationer och hundratals krukor passar i vårt nästa hem också.

hallen

Välkommen hem till mig! Eller ja, till mig och Johan. Hallen sägs ju vara ett rum som direkt visar vad man kan förvänta sig av ett hem, men så är det inte här. Vår hall är avlång, mörk och gjord för förvaring. Jag var tvungen att öppna dörren för att den ens skulle dyka upp på fotona. Varför de inte satte in en ytterdörr med fönster, det vet jag inte? Den här delen av lägenheten ligger mot norr, så även då sovrummet har ett stort fönster och ligger precis bredvid är det inte mycket ljus som strömmar därifrån och vidare till hallen. Ett litet fönster i dörren hade nog gjort susen.

Men nog om fönstret som inte finns. Såhär ser vår hall ut nu. Min tanke är att den här hallen ska bli mysig och varm. Innanför dörren vill jag ha en matta som täcker det mesta av kakelplattorna och på väggen över byrån ska en spegel hänga. Byrån är förresten en lånemöbel från min mammas källare. Älskar den!

DSCF0805-2.jpg

Min inflyttningspresent till mig själv blev den här skelettskölden. Måste hitta en fin kruka till den!

DSCF0822.jpg
DSCF0809.jpg

En slipning och lite touch up känns på sin plats här. Byrån har som sagt stått i källaren ett tag så när jag får tid ska jag ge den lilla möbeln den kärlek den förtjänar.

DSCF0811.jpg

Sovrummet

I sovrummet har vi vår säng och ett gäng plantor. Det är allt vi får plats med, tyvärr. Hade gärna piffat till det med lite fler möbler - kanske en bokhylla och en fåtölj. Men vad vi har får duga. Funderar på att vrida sängen så det blir mer plats att gå på sidorna. Får se! Jag ska i alla fall sätta upp frostad film på fönstret eftersom det är vår loftgång som du ser där utanför. Alla våra grannar går förbi här, så vill man ta en nap får man räkna med lite åskådare.

DSCF1023.jpg
DSCF1018.jpg

Badrummet

Om vi fortsätter inår lägenheten hittar vi badrummet. Lägenhetens misslyckande, kan man nästan säga. Jag vet inte vem som väljer att rita en lägenhet där badrummet är minst lika stort som sovrummet, när sovrummet i sig knappt har plats för en dubbelsäng? Ja, jag vet inte. Varken vad som hände och vad jag ska göra här inne. Ska vi bara gå vidare?

DSCF0892.jpg
DSCF0991.jpg
DSCF0992.jpg

köket

Så! Hemmets huvuddel är rummet i slutet av lägenheten. Här har vi kök, vardagsrum och kontor. Allt i en ganska rimlig storlek - jag kan tänka mig att det kan bli ett riktigt mysigt space när vi fått in rätt möbler och inredning. I köket lär vi inte göra sådär jättemycket eftersom vi hyr lägenheten. Jag skulle dock vilja hitta småsaker att förbättra köket med: lampor att sätta under skåpen och kanske ett magnetiskt knivblock som man kan fästa på kakel utan att det är permanent? I övrigt är jag ute efter mycket trädetaljer att dekorera med. Det man inte kan byta ut, får man täcka.

DSCF0962.jpg
DSCF0839.jpg
DSCF0780.jpg
DSCF0774.jpg

Här krockar våra hand me down-möbler och nybyggda Stockholmslägenheter: storleken på en micro. Enligt Stockholms arkitekter 2020, inte lika stora som de var år 2006. Istället får istället en planta, vin och vinglas ta plats på microhyllan. Och var micron står? På golvet bakom soffan, såklart. Det ska vi kanske göra nåt åt, också.

DSCF0946.jpg

Vardagsrummet

Vardagsrummet, avlastningsplats för köket, kontoret. Den här delen av rummet har många syften. Just nu har vi möbler som egentligen borde stå i en betydligt större lägenhet - men det är såhär det ser ut just nu. En salig blandning av IKEA-möbler, datormonitor till tv, matbord som skrivbord och en matta med jordens alla färger. I det här rummet ska det upp gardiner (såna som kan blocka ljuset i sommar pga varmt), vi ska byta ut soffa och bord samt tv-bänk. Vi ska troligtvis skaffa en tv. Hoppas på att ha ett riktigt mysrum tills hösten!

Psst! Vill du se en uppdatering på vardagsrummet, så hittar du den uppdateringen här.

DSCF0958.jpg
DSCF0847.jpg
DSCF0883.jpg

Först ut är dock att skaffa riktiga skrivbord. För att maximera hörnet, och för att få det att se ut exakt så som vi vill, har vi bestämt oss för att bygga egna. Ska även göra nåt åt sladdhärvan på golvet. Den blir bara större och större för varje dag som går.

DSCF0859.jpg

Så länge är det ju tur att man kan vinkla kameran till att visa en mycket mer putsad bild av lägenheten. Och istället visa hur många växter jag har som saknar krukor och som därför står på papper för att inte lämna märken på fönsterbläcket..

DSCF0861.jpg

That’s it! Allt som är värt att se, har du nu sett. För dig som undrar är det här en lägenhet på cirka 40 kvadratmeter och två rum, ett badrum och balkong. Balkongen kommer vi att återkomma till när vädret blir lite varmare. Efter förra årets sommar instängd i en lägenhet är jag mer än taggad på att piffa till en mysig plats att njuta av sommarkvällarna på.


Föregående
Föregående

DIY med lufttorkande lera hemma: Underlägg av självtorkande lera

Nästa
Nästa

Plantera & odla sötpotatis hemma - såhär enkelt är det!