Från kjol till klänning: Sy enkel klänning själv

Man måste vara på riktigt second hand-humör för att hitta de där bästa fynden. Du vet, humöret som gör att en orkar vända plagg efter plagg i jakt på något extra. Och kanske var det just det humöret jag var på, dagen jag hittade en alldeles för stor sammetskjol på Stadsmissionen i Kungens Kurva.

Just med den här kjolen, just den här dagen, kände jag att jag kan nog göra ett plagg av den här. Så jag köpte den för runt 50-lappen, åkte hem och skred till verket. Visionen landade på någon typ av klänning. Att göra om en kjol till klänning, det kan väl inte vara så svårt?

Att sy en enkel klänning från en kjol

Det var första gången jag sydde om ett plagg till att bli något helt annat. Normalt sett håller jag mig till att sy upp saker från grunden eller modifiera mindre mått på plagg som inte passar. Men det här, att sy en enkel klänning från en kjol, var en utmaning jag tyckte passade en förstagångare som mig. Vid den här tidpunkten hade jag sytt upp två, tre hängselbyxor i liknande stil. Så att modifera byxor till klänning kändes görbart.

Det första jag gjorde var att plocka isär hela kjolen. Jag var noga med att spara linningen och dragkedjan. Såna saker kommer alltid till användning i projekt, tro mig. När jag plockade isär kjolen var jag även noga med att sprätta upp alla sömmar för att inte förlora värdefulla centimetrar, som man gör när man klipper bredvid sömmarna. Och tur var väl det. När det väl kom till kritan behövde jag verkligen de där sista centimetrarna för att få ihop min klänning.

> Läs även: Projektdagboken: Stickad tröja & en volangtopp

Ta rätt mått för din klänning

Det första du behöver göra om du själv vill sy en liknande klänning, är att ta reda på alla mått. Du måste veta hur bred och lång du vill ha din klänning. För att ska ha en referens till den här klänningen, kommer jag lämna alla mått jag använde mig av lite längre ner. Men är det något som känns oklart kan du bara lämna en kommentar på inlägget så svarar jag där.

Viktiga mått att ta innan du börjar sy

Här är de mått jag tyckte var bra att ha med. Om du aldrig tagit dina mått själv, lugn! Vi kan gå igenom det med.

  • Hur bred du vill att klänningen ska vara framtill, alltså över bröstet.

  • Hur bred klänningen ska vara i midjan.

  • Bredden över rumpan, var noga med att mäta där du är som bredast. Här beror det på vad du använder för tyg och hur tight du vill att klänningen ska sitta. Men du måste ju ändå få på dig klänningen ordentligt, så den behöver vara minst lika vid som du är.

  • Längden mellan armhålan och midjan.

  • Längden på klänningen från där du vill att den börjar vid bröstet, till dit du vill att den slutar på benen.

Referensmått från när jag sydde min egen klänning

All right, har du alla mått nedskrivna? Nu är det dags ta reda på hur dessa mått ska användas i skapandet av ditt plagg. Jag tycker som sagt att det är otroligt värdefullt att ha referensmått från en annan person att förhålla mig till, så jag skriver med mina egna mått. Vill du ha en liknande stil på din klänning som jag har kan du bara räkna ut mellanskillnaden mellan mina mått och applicera det på dina.

  • Bredden över bröstet: Här mäter du från toppen av din armhåla, till den andra. Stå avslappnad i axlarna så du inte trycker dem bakåt. Då får du med sömsmån på totalt 4 cm, 2 cm på varje sida.

    Mina mått: Jag mätte totalt 32 cm från armhåla till armhåla och min klänning (när sydd) blev 28 cm bred över bröstet.

  • Bredden runt midjan: Mät runt din midja, strax under bröstkorgen slutar. Fundera på hur lös passform du vill ha på ditt plagg. För en tydligare visuell bild kan du dra ut måttbandet tills du hittar en bekväm omkrets.

    Mina mått: Jag är ca 75 cm i midjan och valde att mäta upp totalt 100 cm i omkrets för en ganska löst sittande klänning. Dela måttet i 2 och du har måttet för hur bred dina tygdelar ska vara här, i mitt fall 50 cm.

  • Bredden över rumpan: Gör på samma sätt som när du mätte midjan.

    Mina mått: Jag har 100 cm i omkrets och valde att utöka måtten på klänningen med totalt 24 cm. Dela måttet på två för ditt mönster, i mitt fall blev det 62 cm per tygdel.

  • Längden mellan armhålan och midjan: Här behöver du mäta så du vet hur långt du ska kurva ditt plagg för en bättre passform, likt ett J. Kurvan ska komma längre ner mot midjan och ska gå från armhålan ner till midjan.

  • Mina mått: Jag mätte 30 cm på tygbitarna (vilket sen blev 20 cm när klänningen var klar).

  • Längden: Stå rakt och släpp måttbandet mot golvet. Mät från toppen av din armhåla till dit du vill att klänningen ska sluta, men böj dig inte när du mäter. Ett tips är att stå framför en spegel när du ska mäta.

    Mina mått: Jag är 168 cm lång och min klänning blev totalt 64 cm. Jag la till 14 cm för sömsmån och fick en totallängd på 78 cm för mina tygbitar.

  • Hällor och axelband: Jag använde mig av måtten 10 x 60 cm för banden och 10 x 18 cm för hällorna.

Så var det dags att sy ihop klänningen!

You heard me, dags att sy! Jag kommer dela med mig av det sätt som jag tycker är enklast, men du kan såklart justera din syresa efter dina önskemål. Glöm inte att sicksacka längs vägen om ditt tyg fransar sig!

  • Lägg klänningens fram- och baksida med rätsidorna mot varandra. Sy med raksöm på vardera sida från armhåla till slutet av klänningen.

  • Hoppa sedan över till hällorna och axelbanden. Vik vardera långkant mot varandra så de möts på mitten. Här ska avigsidorna vikas mot varandra. Du kan stryka tyget för att det lättare ska ligga kvar. När du vikt in kanterna mot mitten, vik tyget på mitten igen så att de råa långsidorna döljs. Vik även ner ena kortsidan så den göms undan. Sy med raksöm längs hela långsidan och kortsidan.

  • Gå tillbaka till klänningen och fålla runt armhålan. Vik tyget inåt en gång (ca 1 cm), så avigsida möter avigsida, och sedan en gång till så att den råa kanten försluts i fållen. Eftersom tyget är kurvat kan det vara lite krångligt. Sy sen med raksöm för att fästa fållen.

  • Nu är det dags att fålla de övre kanterna på klänningen och samtidigt sy fast axelremmarna. Det gör du genom att vika ner de översta kanterna på klänningen på samma sätt som du gjorde i förra steget, men den här gången viker du ner 5 cm i vardera vik. Nåla fast. Placera sen hällorna på framsidan, dubbelvikta, och remmarna på baksidan med den fina kortsidan (den du vek ner kanterna på) hängande fritt.

  • Sy en raksöm över hela fållen, hällor och band. Sy både högst upp på fållen och längst ner så sitter allt fast ordentligt.

  • Avsluta med att fålla längst ner på kjolen genom att vika dubbelt på samma sätt som du gjort allt annat hittills. Vik 1-2 cm i varje vik. Vill du att din klänning ska vara kortare kan du vika in fler centimeter.

En färdig klänning - sydd av dig

Du klarade det - heja dig! Nu har du en klänning som är helt handgjord av dig. Ge dig själv en klapp på axeln.


Mer om sömnad & virkning

Föregående
Föregående

Boktips för 2022: 6 bra böcker du måste läsa

Nästa
Nästa

Second hand-guide: Mina bästa tips för att handla begagnat