Odla avokadokärna hemma: Enkel guide till att plantera en avokado

När jag odlade min första avokadoplanta hemma trodde jag aldrig att jag skulle älska den så mycket som jag gör. Nu har jag flera stycken utplacerade i mitt hem och är mer eller mindre besatt. Att odla en avokadoplanta hemma är så enkelt att jag samlat på mig avokadoplantor utan att jag inte riktigt märkt det. Att plantera en avokadokärna och se hur den gror är dessutom väldigt spännande att följa. Långsamt, men spännande.

> Läs även: Odla kryddor och grönsaker på balkongen och hemma i fönstret i vår

Allt du behöver för att odla en av avokadokärna

  • Avokadokärna

  • Ett glas fyllt med vatten

  • Tandpetare eller grillpinnar

  • Kruka och blomjord för att plantera växten när den grott

DSCF9156.jpg


Såhär gör du för att odla en avokado

1. Börja med att snitta upp din avokado och plocka ut kärnan. Försök att inte sätta kniven i kärnan, utan pilla ut den med en sked eller liknande. Det gör inget om kärnan får ett litet snitt, men försök att inte skada avokadokärnan för djupt. Kom ihåg vilken del av kärnan som är upp och ned.

2. När du fått ut din kärna ur avokadon, tvätta kärnan och blötlägg skalet. Det är mycket enklare att skrapa av det yttre, mörka skalet om det är blött. Börja med att hitta en flik som du kan dra i och fortsätt sedan att skala kärnan tills hela det yttre skalet är av. Att skala avokadokärnan är inte ett måste, men det hjälper rötterna att tränga igenom och fortare bli en avokadoplanta.

På den högra bilden här nedan kan du enkelt se vilken del av kärnan som är uppåt och ned. Nederdelen har oftast en liten mörk prick som min kärna har. Det är här rötterna kommer börja gro.

3. För att din avokadokärnan ska hålla sig på vattenytan behöver du sticka två tandpetare i den. Leta reda på där de naturliga linjerna går och stick en tandpetare längst vardera linje. Tandpetarna får gärna peka uppåt en aning så att kärnan når ner i glaset. Det är längst dessa linjer som kärnan kommer att öppna sig när rötterna gror. Se till så att pinnarna har samma vinkel som varandra och att du sätter dem så att toppen på avokadokärnan pekar uppåt. Fyll upp med vatten så att ungefär halva kärnan är täckt - voila! Nu är det bara att vänta. Glöm inte att byta vatten minst en gång i veckan så att kärnan får näring.

När ska du plantera din avokado?

Det tar några veckor innan avokadokärnan är redo att planteras i jord. I snitt tar det ungefär två månader för en avokadokärna att börja gro. När du ser att den börjat få rötter som är ungefär 10 cm är det dags att plantera din avokadoplanta i krukan. Det är enkelt! Allt du behöver är en lagom stor kruka, minst 13 cm bred, och jord som passar till avokado. Jag brukar använda klassisk näringsrik blomjord, samma som jag använder till andra växter med blad.

Mina avokadoplantor vattnar jag ungefär två gånger i veckan. De gillar att stå i fönster med mycket ljus, men mina har även klarat sig bra på andra ställen i ljusa rum. När din avokadoplanta börjat växa sig stor kan det vara bra att hålla koll på dess rötter. Tittar rötterna ut på undersidan av din innerkruka är det dags att plantera om växten och låta den få ett större hem.

Det gör inget att plantan inte planteras direkt när rötterna nått 10 centimeter utan den kan lika gärna stå i vatten ett tag till. En avokadoplanta kommer ändå inte bli så mycket större än en vanlig krukväxt och har ungefär en livslängd på ett år. Samtidigt så har min äldsta vän klarat sig längre än så, så det finns vissa guldkorn.

Att odla och hålla en avokado vid liv är enkelt men roligt

Att plantera en avokado är alltså ganska simpelt. Vem som helst kan göra det. Allt som krävs är lite tålamod. Sen gör de sig ypperliga inomhusväxter. Växtkurvan går som fortast precis när trädet börjar kika fram ur kärnan och efter ett par månader stannar den av för att växa ytterst sakta. och det är inte mig emot - det gör att jag kan ha mina små trädplantor hängandes i amplar utan att de nuddar toppen. Jag använder mig av mina amplar som jag själv knutit för hand. De hittar du här: Handgjorda makraméamplar.


Mer av växtvärlden

Föregående
Föregående

Växter som överlever mörka hörn i hemmet

Nästa
Nästa

Boktips för 2021: 8 bra böcker att läsa