Växter som överlever mörka hörn i hemmet

Jag vet inte hur det är där ni bor men min lägenhet har fullt av små mörka vrår dit dagsljuset inte riktigt når. Det är inte totalt mörker, men det är tillräckligt för att ett och ett annat blad har fallit från mina soldyrkande plantor. Det är inte alltid lätt att hålla koll på vilka växter som klarar sig på mörkare platser. Innan plantorna tog över mitt liv trodde jag till och med att varenda krukväxt behövde stå i fönstret för att klara sig. Nu, efter att ha bott flera år i norra Sverige, har jag ett mer av ett hum om vilka av mina plantor som tycker om att bo var.

Det betyder alltså att jag nu kan ha växter i hörn som nästan aldrig ser solens ljus. Det råkar också vara så att vissa av mina plantor inte alls vill ha direkt solljus, utan nöjer sig hellre med lite indirekt dagsljus. Att hitta det rätta boet för dina plantor är ett pussel i sig. Man måste ge det lite tid, se hur plantan mår och flytta på den om den visar att den inte trivs. Hur vet man det, då? Det lovar jag att berätta mer om längre ner i inlägget!

> Läs även: Växter för din hängampel: 5 krukväxter som trivs i ampel

Amplar för mörka hörn

En favorit för mig är att hänga upp mina plantor i amplar. Eftersom jag bor i Umeå är det många platser i min lägenhet som under vinterhalvåret inte får så mycket solljus. Till en början maximerade jag hemmets platser som var nära fönster genom att hänga upp amplar i tak och gardinstänger. Ett smart sätt att skaffa mer plantplats, tänkte jag.

Nu, efter ett antal vintrar här, har hängamplarna spridit sig inåt i lägenheten och skapar växtplats för plantor även i de allra tråkigaste hörnen. Jag blev så förtjust i amplar av makramé att jag skapade en webbshop. I Shop Antemum kan du själv klicka hem en handgjord ampel att hänga dina plantor i. Mer växtspace för dig, mysigare känsla för din inredning. Spana in dom här nedan.

Lättskötta växter som överlever mörka rum

Mitt absolut bästa tips för att få dina plantor att frodas är att rotera dem. Både på sin plats, men också mellan olika ställen i ditt hem. Att flytta runt dem i olika miljöer ger dig möjligheten att ha växter på ställen som kanske inte är så attraktiva för en planta. Jag brukar till exempel ställa in blommor i mitt fönsterlösa badrum under en veckas tid och sedan flytta ut dem till en ljus plats igen. Det finns många plantor som trivs i fuktigare klimat och som behöver lite fuktighet för att löven ska hållas fina. De mindre ljuskänsligare växterna skadas inte av att stå i totalt mörker under några dagar så länge de får komma ut och hämta lite ljus då och då. Det är här rotationstekniken kommer in. Ut med en blomma i ljuset, in med en annan.

Hur ser man att en planta inte trivs?

Bladen är nyckeln till din planta. De berättar nästan alltid hur din lilla kamrat mår. Men kom även ihåg att en planta måste inte må dåligt bara för att den tappar ett blad eller två. Stora plantor tenderar att tappa sina undre blad vart eftersom den blir större och de undre bladen inte får lika mycket dagsljus. Början växten däremot att tappa blad som borde få allt de behöver, då kan de vara något fel. Ofta ser du att bladen som fallit antingen har en missfärgning eller känns torra. När ett blad på en växt dör helt och håller så släpper blomman bladet av sig själv, men för att hjälpa din blomma på traven kan du plocka bort löven som ser hängiga ut. En växt fortsätter nämligen att ge näring till alla blad som sitter på, vare sig de är bortom räddning eller inte.

Du kan också se på växten att den mår lite sämre om den börjar hänga och se trött ut. Mina krukväxter som behöver vatten var och varannan dag börjar sloka på bladen som för att visa att den inte riktigt har energi nog att sträcka på sig. Då är det bara att ge den en skvätt vatten och inom några timmar så är den tillbaka till sitt strålande jag igen.

Skötselråd när en växt inte trivs i sitt hem

Självklart finns det en rad olika lösningar att prova när en växt inte trivs i sitt hem. Här är mina go to-lösningar när jag märker att min krukväxt inte trivs:

  • Lyft på innekrukan och kolla om det finns vatten som blivit över. Kör även ner ett finger i jorden, ca en centimeter under ytan, för att känna om den är fuktig eller torr. Är den fuktig kan den fått för mycket vatten, tänk efter hur ofta du vattnat den och se till att ge vatten mer sällan i framtiden. Är jorden däremot torr brukar jag ställa växten i ett vattenbad så plantan får suga upp så mycket vatten som den behöver.

  • Kolla på bladen efter missfärgningar och fläckar. Om växten fått för mycket sol brukar den visa det genom att löven ändrar färg. Ofta blir de bruna och lite krispigare. Tyvärr finns det inget sätt att rätta ett blad som redan torkat ut, så det bästa är att klippa bort det och låta plantan få växa ut nya.

  • Se efter om det finns något i miljön som orsakar plantans mående. Hemma hos mig är svaret nästan alltid elementen. Växter tycker inte om värmen från elementen och kan reagera starkt på den torra, varma luften. I höstas hade jag en avokadoplanta vars blad torkade ut i topparna just för att den stått för länge över ett element. Växter behöver fuktigare luft än vad elementen ger ifrån sig. Vad jag märkt är det dock bara när de står precis ovan ett element som växten tar illa vid, och inte när en växt är placerad bredvid eller i andra sidan rummet.

  • Klipp av sticklingar när växten blivit för stor. Det gäller inte alla plantor, men de flesta tycker det kan bli lite mäktigt att ha för många och långa grenar. Hängande växter får glesare blad, som ni kan se på min murgröna här nedanför. Mitt i blir den lite glesare, och där jag klippt av den skjuter den ut fler blad på tätare yta.

  • Plantera om, plantera större. Tänk såhär: När familjen växer vill ni inte stanna kvar i samma lilla tvåa som ni bodde i när ni var färre. Det vill inte plantan heller. För att ta hand om alla sina nya blad måste rötterna få växa sig större, den måste ha mer energi. Ge den mer plats att växa sina rötter och du ska se att växten frodas som aldrig förr.

  • Googla. Att söka fram svaret på en specifik krukväxt är vad jag alltid gör när den inte ser ut att må så bra. Ofta hamnar jag på Plantagens arkiv för växtguider. De har ungefär varenda inomhusväxt du kan tänkas behöva hjälp med, vanliga som ovanliga.

Blommor som klarar sig bra utan solljus

image-asset.jpeg

Svärmorstunga

När jag gick på universitetet såg jag minst en Svärmorstunga i varje students hem. Möjligtvis för att det här är växten som inte går att ta död på. Den klarar sig månader utan att bli vattnad, dagar utan solljus och elementens torra luft. Den var med andra ord perfekt för ett hem i Norrlandsvinterns mörka Umeå där jag pluggade. Eftersom den växter uppåt tar den även mycket plats på höjden utan att vara sådär otroligt stor på bredden. Mina vänner hade dessa växter som insynsskydd i nordliga fönster och de tappra Svärmorstungorna frodades som om de aldrig varit lyckligare.

DSCF9152.jpg

Garderobsblomma

Växten som är mest känd för att klara sig i sämre ljusförhållanden är Garderobsblomman. Den behöver otroligt lite kärlek för att överleva och är därför en god kandidat för dig med en mörkare lägenhet. Kom bara ihåg att vattna den då och då. Jag vattnar mina garderobsblommor ungefär var tredje vecka. De verkar gilla när jorden torkar ut lite - hellre det än en jord som alltid är fuktig.

> Läs även: 3 enkla sätt att snygga till din kruka med hjälp av virkning, målarfärg och makramé

ampellilja mörkt rum

Ampellilja/spindelplanta

Trots mitt hat mot spindlar är min Spindelplanta en av mina favoritväxter. Den är yvig, snabbväxt och riktigt charmig. Dessutom trivs den nästan var jag än placerar den - mörkt som ljust. För dig som vill hitta en växt som snabbt förökar sig är Ampelliljan något för dig. Den skjuter ut skott titt och tätt. Det är bara att klippa av, sätta i vatten och plantera i en ny kruka när rötter börjat gro.

Murgröna

Jag är helt förälskad i min Murgröna. Inte bara för att jag älskar hängande växter, men också för att den passar perfekt i mitt hörn av sovrummet dit solen inte riktigt når. På sommaren får mitt rum ganska bra med solljus på eftermiddagen Nu på vintern däremot hinner solen knappt runt innan det är dags för den att gå ner. Min murgröna, dock, den bryr sig inte alls om huruvida den får sol eller inte. Den sitter lugnt på sin hylla och väntar på våren.

Elefantöra

Den mest spännande växten på den här listan är den populära Elefantöra - växten vars blad blir större utan solljus. Ja, det borde kanske vara tvärtom men faktum är att den ska stå i mörkare hörn om du vill att plantan ska växa till sig.

Gullranka

Är ni ute efter en blomma som klarar sig i mörket och dessutom växter så det knakar, då är det en Gullranka ni ska hålla utkik efter. Den här härligheten har hängt i ett mörkt hörn i min roomie Alex rum det senaste halvåret och har mer än dubblats i storlek. Det var knappt så att den nådde nedanför krukan när den kom hem till oss! Nu är den riktigt framtung och det är hög tid för oss att klippa av några skott och sätta dem i vatten.

Växter att rotera mellan mörka och ljusa delar i hemmet

Fiolfikus

Fiolfikusen älskar indirekt solljus men gillar även fuktighet. Jag brukar lösa blommans önskemål genom att ställa den ljust för det mesta, men även låta den få besöka badrummet när det duschas här hemma. Mitt badrum blir otroligt fuktigt när duschen går igång eftersom de inte är så duktiga på att använda fläktar här i England. Lite sämre för lägenheten - perfekt för min Fiolfikus! Duschar jag på kvällen brukar jag ställa in plantan då och låta den stå över natten innan den placeras i ljuset igen.

Monstera

Ah, Monstera. Växten som för några år sedan fullkomligt tog över allt från internet till våra svenska, stilrena hem. Den var svår att få tag på, svår att sköta. Ja, den var exklusiv helt enkelt. Men är den verkligen så svår att hålla vid liv, då? Svaret är nej, inte om du vet vad du gör. En Monstera kräver inte mer av dig än de flesta andra plantor du har i ditt hem. Dessutom kräver den inte heller allt för mycket solljus. En Monstera står gärna i indirekt solljus, men kan även avvara några dagar från att se ljuset. Precis som Fiolfikusen så gillar monsteran när det blir lite fuktigt i luften och värmen stiger, så att ställa in din Monsteran i badrummet då och då är inte alls en dum idé. Ännu bättre är det om du dessutom har golvvärme och ett litet fönster som ger indirekt solljus. Då ska du få se att den trivs.

…Och visst finns det fler tåliga krukväxter

Valmöjligheterna för att hitta en blomma som trivs i mörkret är oändliga. De olika valen slutar såklart inte med den här listan. Men det här är några av de vanligaste växterna, som är lätta att få tag på och enkla att hålla vid liv. Har ni några fler alternativ som borde finnas med på den här listan? Jag är idel öra och tar gärna del av era tips!


Fler inlägg om växter

Föregående
Föregående

Piffa till ett tråkigt, mörkt hörn i hemmet: tips för bortglömda hörn

Nästa
Nästa

Odla avokadokärna hemma: Enkel guide till att plantera en avokado