Piffa till ett tråkigt, mörkt hörn i hemmet: tips för bortglömda hörn

Idag ska vi ge det där tråkiga, lite mörka hörnet ett lyft. Jag vet att du har ett! Det finns inte ett hem som inte har ett tråkigt hörn som antingen är för mörkt eller för otympligt för att göra något åt. I min lägenhet är det det hörnet utanför badrummet. Nu råkar det här vara den sista dagen på mitt kontrakt med det här hörnet, men jag tänker att jag visar er hur jag gjorde för att stå ut med hörnet från helvetet. Det krävdes inte mycket, när jag väl kom på vad jag ville göra med det. Jag menar, det här hörnet hade varken potential eller skönhet från början så det var ganska svårt att föreställa sig hur det skulle komma att bli.

Trots den lilla överdriften så var det en riktigt tråkig del av lägenheten. I övrigt är min Brightonlägenhet väl upplyst med fönster i tre olika väderstreck. Men just hallar är inget som England gillar att planera varken ljust eller med fönster. Eller i en normal form heller för den delen. Därför råkade min hall vara just brokig, krokig och något svår att belysa på ett snyggt och effektivt sätt. Ska vi kolla hur jag bar mig åt?

> Läs även: 8 Växter som trivs i mörka rum

Att piffa till ett tråkigt hörn i lägenheten: så gör du

Omöblerbara hörn är omöblerbara av en anledning. Inte mycket, eller väldigt lite, passar in på den lilla plats som ter sig lite udda. Det kan vara en dålig höjd, en konstig vinkel, ett snett golv. Ja, du fattar. Så det första vi behöver göra är att kolla lite extra på om det finns någon logisk lösning till att piffa till hörnet. Behövs det ljus? Lite liv? Färg? I fallet av mitt hallhörn behövdes det både lite liv och ljus. Speciellt eftersom att allt ljus som når hit kommer från kontoret, vars dörr ofta hålls stängd.

Det som gjorde projektet lite extra knepigt var golvytan. Den är snålt med parkett här i hallen och min lösning fick inte ta upp för mycket gåutrymme. Dessutom finns det inte heller ett eluttag i närheten som kunde ge ström till en lampa. Det vi har mycket av istället, det är vägg. Jag var noga med att planera uppåt när jag funderade på vad som skulle kunna komma att bli snyggt.

DSCF8646.jpg

Min bästa idé till att ljusa upp den här hörnan var att hänga dit en ljusslinga. Det ger alldeles lagom med ljus, speciellt på kvällarna när man inte vill ha något starkt sken. Jag hade gärna satt upp hörnhyllor och slingrat ljusslingan runt dem, men eftersom jag visste att vi inte skulle förlänga med vår hyreslägenhet så ville jag inte göra onödigt många hål. Annars är hyllor en ypperligt bra idé för att förvandla dåliga utrymmen till funktionella sådana.

Eftersom jag har en alldeles för stor plantkärlek var det givet att ställa dit en växt. Tillslut landade jag på en stor Garderobsblomma, de har inget emot mörkare hörn. Den växer även på höjden och tar på så sätt upp mycket space på väggarna. Men att ställa dit bara en blomma kändes inte så ombonat och såg lite udda ut. Jag kan tänka mig att en snygg krukhållare hade varit så fint här, men jag nöjde mig med en stol vi hade till övers i lägenheten.

För att samla ihop det hela och lägga till en personlig touch satte jag upp två målningar jag gjorde under en av de alla lockdowns 2020 bjöd England på. Istället för att sätta upp varje målning var för sig använde jag mig av tjockt papper som tavelramar och makramétråd för att sätta ihop de två. På så sätt behövdes bara ett häftstift. Lite mer hyresvänligt. Jag tycker i övrigt att häftstift är ett så bra alternativ till spik - allt behöver inte sättas upp med spik, som dessutom gör större hål än ett häftstift gör.

I slutändan blev mitt fula, oanvändbara hörn väldigt mysigt, tycker jag. Inte krävdes det mycket av mig heller. Det mesta hade jag redan liggandes i diverse skåp och lådor. Jag kan tänka mig att jag inte är den enda som har det så? Alltid en massa småsaker som tar plats i stökiga lådor, istället för att bidra med stämning i hemmet. Eller vad säger ni?

DSC03412.jpg

Mer från bloggen

Föregående
Föregående

Hur är det egentligen att bo i en gammal viktoriansk lägenhet?

Nästa
Nästa

Växter som överlever mörka hörn i hemmet