Plantera & odla sötpotatis hemma - såhär enkelt är det!

Första gången jag fick höra att man kunde plantera och odla sötpotatis hemma var jag tvungen att googla varför man i hela friden skulle göra det. Det visade sig att om man odlar en sötpotatis, så växter den snart till att bli en ganska fin växt. Sötpotatisen planteras i vatten och är därför superenkel att odla. Så jag gav mig på ett försök. Nu, några månader efter att jag planterat min sötpotatis, börjar bladen komma fram på den. Och visst är den fin!

Så nu står det ett gäng odlingar hemma i mitt soldränkta fönster. Jag har inte bara odlat sötpotatis, utan även andra grönsaker som tomat och paprika. Just paprika odlade jag förra året och tyckte det var riktigt spännande att se den växa. Så i år blev det en favorit i repris.

> Läs även: 3 enkla sätt att snygga till din kruka med DIY

DSCF1607.jpg

Odla sötpotatis hemma

Jag hade verkligen ingen aning om att man kan odla sötpotatis hemma. Det känns ju logiskt såhär i efterhand, eftersom att det mesta går att odla. Och eftersom sötpotatisen är ganska lik den vanliga potatisen. Det bästa är att det inte ens är svårt att odla sötpotatis. Allt du behöver är ett glas med vatten. Och så sötpotatisen förstås.

Det blir lite krångligare om du tänkt odla sötpotatis för att sen få den att producera fler sötpotatisar. Då behöver du antingen ett land eller nån form av hink. Men det kommer jag till längre ner i inlägget! Själv odlar jag sötpotatis för att jag är sjukt intresserad av att få veta hur den växer. Vad händer när sötpotatisen planterats och löv börjar komma fram?

Jag tänkte även odla fler saker än sötpotatis. Vissa saker hoppas jag verkligen att jag ska kunna lägga upp på tallriken när sommaren svänger förbi Stockholm, som typ paprikan och tomaterna. Andra har jag snappat upp på Instagram och Pinterest, och tycker de växer till att bli fina krukväxter. Därför tänker jag alltså odla ingefära, sötpotatis tomat, paprika och avokado. Att odla ingefära och sötpotatis är nog de jag ser mest fram emot, tillsammans med tomaterna.

Plantera och odla sötpotatis hemma

Årets stora hit är att odla sötpotatis. Det är den nya avokadon. Oj, vad jag ser den här överallt. Sötpotatis är superenkel att odla, och kanske är det därför den blivit så vanlig att ha i fönstret. Tänk bara på att använda en ekologiskt odlad sötpotatis eftersom de som inte är ekologiska har mycket svårare att gro - ni vet, pga kemikalierna som pumpats in. Precis som med avokadokärnan så sticker man ett gäng grillpinnar eller tandpetare i sötpotatisen (det går också utan), sätter den i vatten och väntar på att den ska slå rot. Skotten kommer att skjuta ut från knölarna i sötpotatisen, så välj en med mycket bucklor och så kallade ögon.

När sötpotatisen väl gror kan du antingen låta den sitta kvar i vattnet eller plantera den. Om du dessutom har tillgång till riktigt stora krukor, blomsterlådor eller ett land så kan du odla fram riktiga sötpotatisar. Här hittar du en bra guide till hur du gör det. Jag nöjer mig nog med att ha växten i fönstret. I alla fall tills jag får ett impulsinfall i sommar och köper hem stora potatislådor att ställa på balkongen.


En update på sötpotatisen jag odlade

Oj, oj. Här kommer en uppdatering på sötpotatisen från framtiden! Jag odlade min sötpotatis precis innan jag publicerade det här inlägget i mars. Nu är det slutet på april och min planterade sötpotatis har växt som om det inte fanns nån morgondag. Så för dig som tvivlar på om sötpotatisen verkligen är så enkel att odla som jag tjatar om - ja, det är den definitivt. Allt jag gjorde för att odla min sötpotatis var att sätta den i vatten och vänta i några veckor. Jag fyller på med vatten ungefär varannan dag och beundrar min lilla odling när den växer från dag till dag. Och växter, det gör den. Runt 5-10 cm per dygn skulle jag säga.

Visst sa jag att jag inte skulle odla sötpotatis för att kunna äta den sen. Men kanske borde jag försöka ändå, att odla sötpotatis i hink på balkongen? Jag måste erkänna, det låter faktiskt ganska spännande.


DSCF0685.jpg

Odla en avokadoplanta i hemmet

Om du bott någonstans med en internetuppkoppling de senaste åren, har du säkert sett den evigt omtalade avokadoplantan. Till och med jag har gjort ett inlägg på hur man planerar en avokado. Det är ett av mina mest googlade inlägg, faktiskt. Något som borde betyda att avokadon fortfarande håller måttet. Själv har jag tre stycken och tycker fortfarande om dem. Att odla en avokado är dessutom busenkelt. Du behöver en avokadokärna, grillspett och ett glas med vatten. Och tålamod. Sätt avokadon så att vattnet täcker botten på kärnan och vänta på att den ska gro. När den fått rötter kan du plantera den i jorden och vänta spänt när trädet växer upp ur kärnan. Känns det oklart? Här kan du läsa min guide till hur du enklast planerar en avokadoplanta - från kärna till träd.

DSC02339.jpg
DSC02313.jpg
DSC02314.jpg

Odla egen ingefära inomhus

Den växtprocess som jag är mest spänd över att odla är ingefäran. Inte för att jag tycker om ingefära, men för att det verkar så otroligt coolt att kunna odla något inomhus som sen kan ätas. Min dröm är att kunna ha ett litet land eller växthus att odla grönsaker i, men tills dess att den drömmen blir verklighet får jag nöja mig med fönsterbläcket. Kanske ska jag göra ingefärashot om jag lyckas odla mer ingefära?

Att odla ingefära är superenkelt, och till skillnad från sötpotatisen och avokadon så är det här alltså nåt man tillslut kommer kunna använda i matlagningen. Allt du behöver göra är att plantera ingefära i en bred kruka och täcka den med jord (min är lite liten, så jag kommer behöva plantera om den). Glöm inte att vattna regelbundet! Förhoppningsvis ser du snart att det börjar växa blast från ingefäran - då har du lyckas. Några månader efter att den växt kan du gräva upp ingefäran och bryta av de delar du vill använda för att sen gräva ner den igen så den får fortsätta att växa.

DSCF0607.jpg
DSCF0713.jpg

tomater från en tomat

För att odla tomater behöver du egentligen inget mer än tomater. Du behöver inte ens kärna dem. Det räcker med att skiva dem i tunna skivor och lägga dem i jord. Varför har jag inte planterat tomat tidigare? Det jag odlar idag är körsbärstomater, men du gör på precis samma sätt med alla typer av tomat.

  • Skiva tomaterna i tunna skivor, ca 5 mm.

  • Placera dem platt på jorden i krukan och täck över dem med ännu mer jord. Glöm inte att vattna de små blivande tomatplantorna!

  • Efter ett tag kommer tomaterna förmultna och de små kärnorna börja gro. Tillslut har du små groddar som sakta växer till sig och blir plantor. Då är det dags att plantera om dem till större krukor så de har plats för att växa till sig.

  • När plantorna blivit så stora att de kan bära tomater är det viktigt att tjuva tomatplantan; alltså att du plockar bort skott och blad som tar näring från tomaterna. Såna som växter från stammen, men som inte gör nåt vettigt helt enkelt.

DSCF0635.jpg
DSCF0695.jpg

Paprika i kruka

Att plantera paprika från paprikakärnor är rätt så likt till hur man planterar tomater. Enda skillnaden här är att du behöver ta ut kärnorna från paprikan och låta de torka i några dygn innan du planterar dem. Att få paprika att växa inomhus är relativt svårt. Plantan behöver riktigt mycket sol och värme, men det går. Jag lyckades få en paprika att växa ut under vinterhalvåret i England - vilket borde säga nåt om att allt går, bara man vill. Nu under vår och sommar är det betydligt lättare att odla paprika inomhus. Förra gången gav jag mig på den typiska paprikan, den här gången är det en spetspaprika jag odlat. Såhär gör du:

  • Plocka ut ett gäng kärnor från paprikan och låt torka i 2-3 dagar på hushållspapper.

  • Plantera sen ungefär 5-10 st kärnor i varje kruka. Gör inte som jag gjorde och häll i 30 kärnor i en och samma - det blev otroligt många plantor att plantera om. Plantera några stycken och var noga med vattningen.

  • När plantan växer till sig, var noga med att den har en tillräckligt stor kruka. Annars, plantera om den.

  • Min paprika behöver vatten ungefär varannan dag. Den behöver också stå soligt eller ljust. Börjar löven bli torra eller paprikafrukten skrumpna, prova plocka bort ett par blad som inte tillför nån nytta till plantan.

DSCF0726.jpg

Odla hemma - från sötpotatis till örter och grönsaker

Är riktigt spänd på att se hur de här plantorna växter till sig! Mest av allt hoppas jag på att de ska ta sig. Det är ju lite av charmen med att odla växter och plantor från grunden, eller hur? Jag har lite plats kvar bredvid mina tomater och paprikor där jag kan sticka ner lite olika fröer, så det är möjligt att jag ger mig på det i helgen. Dock har jag fortfarande ingen bestämd tanke på vad jag ska välja - tipsa gärna om nån kul växt eller ört i kommentarerna!

DSCF0596-2.jpg

Föregående
Föregående

Häng med på en makeover av vår lägenhet!

Nästa
Nästa

Feelgood-böcker att läsa i vår: Boktips för våren 2021