Uppdatering på mina odlingar: sötpotatis, tomat och paprika

För ungefär tre veckor sedan planterade jag bland annat sötpotatis, tomat och paprika. Det blev lite fler planeringar än så, men det är dessa tre som varit mest exalterande att följa. Därför vill jag dela med mig av deras tid på egna ben idag. För plantor är ju kul! Kan ni tänka er att jag för några år sen inte ägde några plantor alls? Nu kanske det står lite för många i min lilla tvåa.

Om du inte läst inlägget där jag först planerade de här växterna, så hittar du det här. Där förklarar jag även hur jag gjorde och vad som behövs för att grönsakerna ska växa.

Tomaterna

Tomaterna är nog det jag är mest taggad på att se växa. Nu när de blivit någon decimeter börjar de dofta sådär växthusaktigt som bara tomatplantor gör och jag älskar det. Finns det en lukt som påminner mer om sommar än tomatplantor? Jag tror inte det.

DSCF1605.jpg

paprikorna

Tillsammans med tomaterna sitter paprikaplantorna. Eftersom jag odlade en paprika förra året är det inte riktigt lika spännande att följa de här än, jag vet ju liksom hur de beter sig. Det som dock ska bli spännande att se är om det kommer nån grönsak på plantan i sommar. Jag har plockat frön från en spetspaprika och det skulle vara väldigt roligt om det ville växa en sån på min paprikaplanta om några månader.

DSCF1583.jpg

sötpotatisen

Sist ut av de som växt är sötpotatisen. Tillskillnad från de andra växterna har jag inte planterat den här för att den tillslut ska ge mig nya sötpotatisar, utan mer för att se hur växten beter sig när den knoppar. Och knoppat har den gjort! En, två grenar har uppenbarat sig från sötpotatisen och kikar nu fram. Jag vet varken hur stor den blir eller hur länge den håller, så det blir ju intressant att följa. Om jag inte ändrar mig tvärt i sommar och stoppar ner den i en hink i alla fall. Nu när det går så bra vill jag nästan se om det går att odla sötpotatis på balkongen?

DSCF1600.jpg

Moroten

En lite tråkigare, men kanske inte allt för oväntad, uppdatering är moroten jag försökte odla. Jag har sett så många odlingshacks där man bara behöver stoppa ner morotsstubben i vatten och så ska den få rötter. Min morot möglade istället. Kanske var det så att jag använde en för gammal morot? Kanske måste den vara färsk eller ha blasten kvar? Varför det än blev som det blev får nog morötterna vänta till den dagen jag har tillgång till ett växthus och land - vilket ska hända!

Ingefäran

Till sist har vi ingefäran jag stoppade ner i jorden. Den som skulle ta några månader på sig att gro, och som troligtvis ska ge ny ingefära till hösten. Så nej, det finns inte så mycket mer att se här faktiskt. Den ser ganska exakt likadan ut som när jag precis planterat den. Jag får återkomma i höst helt enklet.

IMG_8880.jpg

Plantera & odla hemma

Vad har du i fönstret där hemma? Det finns ju verkligen hur mycket som helst som går att odla hemma och det är alltid kul med inspiration. Ni verkar vara många som odlar kryddor just nu. Finns det några jag absolut borde skaffa mig en kruka av?


Mer växter

Föregående
Föregående

Gamla hantverk och vintagemöbler från mammas vind

Nästa
Nästa

DIY: Enkelt sätt att bygga eget skrivbord i trä